Ghidul voluntarului

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Vă mulțumim mult pentru dorința de a ne ajuta! Întrucât fiecare definiție trimisă de dumneavoastră trebuie examinată și corectată de un moderator, este important să încercați să respectați standardele de formatare. Altfel, corectarea definiției trimise durează la fel de mult ca și tastarea de la zero și bunăvoința dumneavoastră este irosită.

Surse acceptate

Vă rugăm să trimiteți numai definiții din sursele acceptate (cele care pot fi selectate în pagina de contribuții). Nu putem accepta definiții provenite din opinia dumneavoastră personală. Aceasta ar duce la scăderea credibilității dexonline sau ar putea omite sensuri secundare ale cuvântului.

De obicei ne concentrăm pe un dicționar până îl digitizăm complet, apoi trecem la altul. Cel mai bine este să ne scrieți ca să aflați la ce lucrăm în prezent și pentru a revendica un număr de pagini.

Cuvântul definit

De regulă trebuie să indicați (selectând din listă) cuvântul-titlu al definiției.

Excepție: În cazul variantelor, se va indica forma principală a cuvântului-titlu. Exemplu: pentru o definiție ca aceasta (din DEX'09):

HERĂSTRẮU s. n. v. fierăstrău.

veți înscrie fierăstrău în caseta „Cuvântul definit”. Se evită astfel crearea unei intrări (și a unui lexem) suplimentare și o prelucrare ulterioară.

Cuvintele compuse (cu cratimă), locuțiunile etc. (ex. dis-de-dimineață, ad litteram) se tratează ca un singur element, fără a adăuga separat termenii componenți.

Tastarea diacriticelor

Este necesar să vă configurați calculatorul astfel încât să puteți tasta semnele diacritice românești (Ă, Â, Î, Ș, Ț) și ale altor limbi (ñ, ç, ü etc.). Din motive istorice, pentru literele Ș și Ț există două variante: cele cu virgulă (Ș, Ț) și cele cu sedilă (Ş, Ţ). Le puteți folosi pe oricare, dar la salvarea paginii textul introdus este convertit la cele corecte, cu virgulă dedesubt.

Instrucțiunile exacte pentru a vă configura calculatorul să permită scrierea cu diacritice depind de tastatura pe care o aveți și de sistemul de operare folosit. Wikipedia prezintă un ghid detaliat care acoperă majoritatea cazurilor. Dacă întâmpinați dificultăți, contactați echipa dexonline și vă vom ajuta cu instrucțiuni specifice pentru calculatorul dumneavoastră.

Formatare

dexonline acceptă următoarele formatări:

Efectul dorit Secvența
bold @bold@
italic $italic$
a e r i s i t %aerisit%
text evidențiat (tot restul definiției este estompat) text __evidențiat__ (tot restul definiției este estompat)
abr. #abr.#
text1 text^1 (pentru un singur caracter de tip cifră)
text1 text_1 (pentru un singur caracter de tip cifră)
textsecvență mai lungă text^{secvență mai lungă}
textsecvență mai lungă text_{secvență mai lungă}
literă accentua l'iteră accentu'ată
accent secundar: autopsie ''autops'ie
* (între două spații)
** (între două spații)
text[1] text{{notă de subsol}}
text fără comentarii text ▶comentariu invizibil◀ fără comentarii

Balize informative

Pentru anumite dicționare există în lucru o „gramatică” care verifică definițiile, astfel că la deschiderea paginii de editare puteți descoperi anumite combinații de caractere cu rol de baliză informativă.

Efect Secvența Remarcă
Indicație vizibilă doar la editare ◼◼◼Indicație vizibilă doar la editare Generată automat. Indică doar prima eroare.

Caractere speciale

Dexonline atribuie valori speciale unor caractere (de exemplu, simbolul % nu este redat ca atare, ci indică începutul și sfârșitul textului aerisit). Pentru a reda textual aceste caractere, prefixați-le cu simbolul \ (backslash). De exemplu:

Efectul dorit Secvența
procentele se notează cu % procentele se notează cu \%
dolarul se notează cu $ dolarul se notează cu \$
Toma d’Aquino Toma d\'Aquino

Caractere Unicode

Dacă doriți să folosiți alt simbol care nu poate fi introdus conform regulilor de mai sus, să zicem α, îl puteți căuta în diverse locuri:

Odată ce vedeți caracterul pe ecran, îl puteți copia în cutia de editare din dexonline. Alternativ, puteți tasta codul numeric precedat de „\”, de exemplu \03B1 pentru α.

Spațiere

Este bine să respectați aceste reguli de spațiere pentru a da un aspect plăcut definiției și pentru a avea un stil unitar în întreaga bază de definiții.

  • În cele ce urmează prin semn de punctuație înțelegem punct, virgulă, punct și virgulă, două puncte, puncte de suspensie, semnul întrebării sau semnul exclamării. Prin paranteze înțelegem paranteze rotunde, pătrate sau acolade.
  • După semnele de punctuație se lasă spațiu, iar înainte nu.
  • În exteriorul parantezelor se lasă spațiu, iar în interior (între paranteze și primul/ultimul cuvânt încadrat) nu.
  • Semnele de punctuație moștenesc formatul (aldin / italic) cuvântului pe care îl urmează.
  • Parantezele deschise moștenesc formatul cuvântului pe care îl precedă, iar parantezele închise moștenesc formatul parantezelor deschise corespunzătoare.
  • Indicii superiori și inferiori moștenesc formatul (aldin / italic) cuvântului pe care îl urmează.
  • Simbolurile speciale (+ ◊ ♦), precum și semnul –, care desparte definiția unui cuvânt de etimologia lui (în DEX), trebuie încadrate de spații.
  • Folosiți doar ghilimelele, apostrofurile și cratima prezente pe tastatura dumneavoastră. Nu încercați să introduceți ghilimele diferite pentru începutul și sfârșitul unui citat sau cratime mai lungi decât semnul minus normal. Dexonline știe să facă automat aceste înlocuiri.
  • Numerele se scriu fără spații, chiar dacă originalul spațiază grupuri de câte trei cifre.
  • Excepție: Referirile la anumite sensuri ale cuvintelor: (1), (2) se scriu cu paranteze normale, fără aldin.

Trimiteri

Implicit, când dați clic pe orice cuvânt dintr-o definiție, dexonline navighează la definiția acelui cuvânt. Acolo unde considerați necesar, puteți insera și trimiteri la alte cuvinte. Trimiterile se realizează încadrând textul care doriți să apară pe ecran, precum și cuvântul la care doriți să se facă trimiterea, între trei caractere | (bară verticală). De exemplu, remarcați trimiterea la bazedov în exemplul de mai jos:

Efectul dorit Secvența
BAZEDOVIAN, -Ă, bazedovieni, -e, adj. (Rar) Care prezintă caracteristicile bolii lui Basedow. @BAZEDOVI'AN, -Ă,@ $bazedovieni, -e,$ adj. (Rar) Care prezintă caracteristicile |bolii lui Basedow|bazedov|.

Etichete HTML

Dexonline nu acceptă niciun fel de etichete HTML. Dacă tastați <b>, veți obține exact <b>. Motivul este că nu dorim să particularizăm conținutul bazei de date la limbajul HTML, ci dorim ca ea să fie disponibilă și altor aplicații, care poate nu folosesc acest limbaj.

Abrevieri

Sistemul detectează automat multe din abrevierile folosite și le încadrează între două semne #. Astfel, #Expr.# va fi înlocuit cu Expr. (cu sensul de expresie). Totuși, sistemul nu va face modificări în situațiile ambigue în care o abreviere coincide cu un alt cuvânt. De exemplu, lat. poate însemna limba latină, dar și cuvântul lat la sfârșitul unei propoziții (urmat de punct). În aceste situații, puteți delimita manual abrevierea: #lat.#.