Diferență între revizuiri ale paginii „Ajutor pentru căutare”

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare
m
 
Linia 7: Linia 7:
Nu este obligatoriu să tastați cuvântul căutat cu diacritice. ''dexonline'' „înțelege” termenii căutați și cu și fără diacritice. De exemplu, căutarea {{d|fata}} afișează definițiile pentru ''fată, față, făta, făța, fâța'' și ''fâță.'' Dacă doriți explicit definițiile pentru ''fâță'' căutați {{d|fâță}} cu diacritice.
Nu este obligatoriu să tastați cuvântul căutat cu diacritice. ''dexonline'' „înțelege” termenii căutați și cu și fără diacritice. De exemplu, căutarea {{d|fata}} afișează definițiile pentru ''fată, față, făta, făța, fâța'' și ''fâță.'' Dacă doriți explicit definițiile pentru ''fâță'' căutați {{d|fâță}} cu diacritice.


La modul general, vă recomandăm să vă obișnuiți să tastați cu diacritice. Textele pe care le scrieți vor fi mai lizibile și vor arăta mai profesionist. Instrucțiunile pentru a vă configura tastatura românească depind de sistemul dumneavoastră de operare. Există ghiduri pe Internet, de exemplu [http://www.xn--scriuromnete-wbb074b.net/ ScriuRomânește.net].
La modul general, vă recomandăm să vă obișnuiți să tastați cu diacritice. Textele pe care le scrieți vor fi mai lizibile și vor arăta mai profesionist. Instrucțiunile pentru a vă configura tastatura românească depind de sistemul dumneavoastră de operare. Există ghiduri pe Internet, de exemplu [https://cum-scriem-corect.blogspot.com/2018/01/cum-scriem-cu-diacritice-pe-computer.html aici].


=== Căutarea aproximativă ===
=== Căutarea aproximativă ===

Versiunea curentă din 21 august 2024 12:13

În mod normal, ca să căutați pe dexonline tastați un cuvânt și apăsați Enter; asta-i tot. Există și câteva metode pentru rafinarea căutării.

Căutări folosind numai câmpul de căutare

Folosirea diacriticelor

Nu este obligatoriu să tastați cuvântul căutat cu diacritice. dexonline „înțelege” termenii căutați și cu și fără diacritice. De exemplu, căutarea fata afișează definițiile pentru fată, față, făta, făța, fâța și fâță. Dacă doriți explicit definițiile pentru fâță căutați fâță cu diacritice.

La modul general, vă recomandăm să vă obișnuiți să tastați cu diacritice. Textele pe care le scrieți vor fi mai lizibile și vor arăta mai profesionist. Instrucțiunile pentru a vă configura tastatura românească depind de sistemul dumneavoastră de operare. Există ghiduri pe Internet, de exemplu aici.

Căutarea aproximativă

Când dexonline nu găsește cuvântul pe care l-ați căutat, vă afișează automat alte cuvinte apropiate găsite.

Cuvinte fără definiții

Ocazional veți vedea cuvinte ca volemic, care nu au definiții, ci doar indicații de flexiune. Aceasta se întâmplă când cuvintele sunt menționate în DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic) dar nu și în alte dicționare. Sperăm ca, în timp, să facem rost și de definițiile acestor cuvinte.

O situație apropiată o au cuvinte ca admoniere. În acest caz, avem informații despre cuvânt, dar din dicționare pentru care nu avem drepturi de redistribuire. De aceea, definițiile sunt vizibile doar pentru administratorii dexonline.

Căutarea cu wildcarduri și expresii regulate

Când expresia căutată include anumite simboluri speciale, ea se numește fie „expresie regulată”, fie cu „wildcarduri” (* și ?). Pentru simplificarea căutărilor speciale, am decis să combinăm cele două tipuri de căutări în paginile dexonline.

Wildcarduri

  • ? se potrivește cu orice caracter. De exemplu, ?z afișează toate cuvintele din două litere în care a doua literă este z.
  • * se potrivește cu orice șir de caractere, inclusiv cu șirul vid. De exemplu, zi* afișează toate cuvintele care încep cu zi.

Expresii regulate

  • [set] se potrivește cu oricare literă din set. De exemplu, ma[uy]* afișează cuvintele care încep cu mau sau may.
  • [^set] se potrivește cu oricare literă care nu este în set. De exemplu, gh[^ei]* afișează cuvintele care conțin grupul gh, dar nu în contextul ghe sau ghi.
  • s1|s2 se potrivește cu oricare din cele două șiruri, s1 și s2. De exemplu, alb|negru afișează cuvintele alb și negru.
  • Limitare: datorită unei limitări a motorului de baze de date, seturile nu funcționează bine în conjuncție cu diacriticele. De exemplu, [țu]* ar trebui să afișeze toate cuvintele care încep cu ț sau cu u, dar le includ și pe cele care încep cu ș.

Căutări folosind opțiunile speciale

În partea dreaptă a câmpului de căutare există linkul Opțiuni care, la apăsare, deschide două noi opțiuni:

Căutare într-un singur dicționar

Există situații în care nu doriți să căutați în toate dicționarele, ci într-unul singur. Acest lucru se face alegând dicționarul dorit din selectorul care apare la activarea opțiunilor: scriind în selector (după click va apărea un nou câmp) și selectând cu mouse-ul sau navigând cu săgețile. De exeplu, dacă doriți să aflați etimologia cuvântului cap din Dicționarul Etimologic Român, alegeți acest dicționar și apoi apăsați pe butonul Caută și veți ajunge aici.

Căutare în tot textul definițiilor

În mod normal, dexonline caută numai prin cuvintele-titlu ale definițiilor. De exemplu, căutarea copil afișează doar definițiile pentru copil. Când opțiunea caută în tot textul definițiilor este bifată, căutarea copil afișează toate definițiile care conțin, oriunde în cuprinsul lor, cuvântul copil (sau copii, copilului sau alte forme flexionare). Căutarea medicament doză mică afișează rezultate relevante ca „homeopatie”, „picătură”, „alcaloid” și altele.

Pentru căutări normale vă recomandăm să nu bifați această opțiune, întrucât ea este considerabil mai lentă.

Combinarea căutărilor

Este posibil să combinăm tipurile de căutări de mai sus, cu excepția celor care oferă rezultate de tip diferit. De exemplu căutarea cu expresii regulate oferă ca rezultat o listă de cuvinte, așadar este compatibilă doar cu filtrarea dicționarelor, nu și cu căutarea în tot textul definițiilor. Ca exemplu, puteți face o căutare care să caute mai multe cuvinte în textul definițiilor, într-un anume dicționar: căutăm „mască” și „teatru” numai în DEX 2009