Administrative/Informații pentru voluntari

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Zona lingvistică

Ca activități de voluntariat în acest domeniu, avem în principal:

  • editarea și corectarea definițiilor;
  • structurarea definițiilor (necesită noțiuni de baza de lexicografie);
  • editarea și corectarea articolelor;

dar există și alte activități.

Editarea definițiilor

Trebuie să vă gîndiți întîi cam ce cantitate de muncă puteți investi în editarea/corectarea definițiilor și care este modalitatea preferată de lucru: folosind editorul dvs. preferat, local, pe computerul dvs. (de exemplu Word sau LibreOffice), caz în care vă vom furniza fișierele pdf și doc corespunzătoare. online, direct de dexonline (necesită crearea unui cont pe dexonline și un mic training pentru a înțelege cum funcționează aplicația).

Cea de-a doua variantă se potrivește doar pentru volume relativ mari de corectură (de la 100.000 de caractere corectate pe lună în sus), prima variantă este opțiunea utilă dacă nu știți exact de cît timp dispuneți sau nu sînteți 100% sigură dacă doriți o colaborare pe termen lung! Oricum, opțiunile nu sînt bătute în cuie, oricînd puteți trece de la una la alta!

Dacă doriți să știți cam cum arată editorul nostru online, aveți aici cîteva documente:

Structurarea definițiilor

După ce vă familiarizați cu definițiile, puteți trece la nivelul următor: agregarea mai multor definiții într-o sinteză. Avem o aplicație specială care ne permite asta.

Cel mai util document este acesta:

Exemplu de definiție structurată: a da

Editarea articolelor

Se face în wikiul nostru: vă oferim fie articole deja preparate (care trebuie doar corectate), fie articole generate prin OCR (care au nevoie și de editare/structurare conformă articolului original).

Cel mai util document ar fi acesta:

Exemplu de articol: Abrevierile este produs din Articol/Mioara_Avram/XXVIII._Abrevierile

Etichetarea articolelor

Secțiune încă nedocumentată

Etichetarea dicționarului vizual

Secțiune încă nedocumentată

Indexarea dicționarelor

Secțiune încă nedocumentată

Zona grafică

Ca activități de voluntariat în acest domeniu, avem în principal:

  • Ilustrarea cuvîntului zilei
  • Ilustrarea cuvîntului lunii
  • Ilustrarea dicționarul vizual

Ilustrarea cuvîntului zilei

Tot timpul avem cîteva zile libere pe lună pentru ilustrarea cuvîntului zilei (în acest moment avem 2 sloturi disponibile). Cuvintele zilei se aleg înainte cu circa o lună și sînt disponibile pentru desenatori.

Procedura se găsește aici (dacă e ceva neclar, ne spuneți și clarificăm!)

De asemenea, trebuie să ne dați datele pentru a vă da credit: - un e-mail unde ți se vor trimite eventualele probleme (nu e nevoie dacă e același cu cel cu care vă logați); - pentru site: un nume (obligatoriu, fie numele, fie un pseudonim) și un link (dacă vrei să vă facem „reclamă”); - pentru facebook (deocamdată nu mai este necesar, probabil vom renunța la facebook): un nume (la fel ca mai sus) și o pagină facebook publică;

Trebuie doar să aveți un cont la noi (simplu de făcut) și, evident, să ne spuneți!

Ilustrarea cuvîntului lunii

Similar cu cuvîntul zilei, doar că este o singură imagine pe lună, nu se alege dinainte, iar termenul este mai „din scurt”!

Ilustrarea dicționarul vizual

În stand by avem Dicționarul vizual (fără deadline, se desenează după chef), care se bazează pe modele 3D (vezi, de exemplu https://dexonline.ro/definitie/templu șidați click pe imagine);

Există posibilitatea să „coborîm” standardele pentru anumite desene din dicționar, adică să nu desenăm 3D, ci doar 2D (cam ca ilustrația lui far din DEXI):

Alte proiecte pentru graficieni

În stadiu incipient avem mai multe proiecte:

Zona ludică

Propuneri pentru cuvîntul zilei

Se pot propune cuvintele zilei pentru diverse evenimente, conform regulilor de Ghidul pentru alegerea cuvântului zilei. De obicei nu alegem anul, avem un om dedicat acestei acțiuni – alegerea cuvîntului potrivit din lista de propuneri –, dar în cazuri speciale putem accepta.


Puteți alege o variantă în funcție de ce vi se pare mai atractiv pentru dvs.! Puteți oricînd să vă schimbați opțiunea sau, desigur, să încetați colaborarea!