Ajutor pentru căutare

De la Dexonline wiki
Salt la: navigare, căutare

În mod normal, ca să căutați pe Dexonline tastați un cuvânt și apăsați Enter; asta-i tot. Există și câteva metode pentru rafinarea căutării.

Expresii regulate

Când expresia căutată include anumite simboluri speciale, ea se numește „expresie regulată”.

  • ? se potrivește cu orice caracter. De exemplu, ?z afișează toate cuvintele din două litere în care a doua literă este z.
  • * se potrivește cu orice șir de caractere, inclusiv cu șirul vid. De exemplu, zi* afișează toate cuvintele care încep cu zi.
  • [set] se potrivește cu oricare literă din set. De exemplu, ma[uy]* afișează cuvintele care încep cu mau sau may.
  • [^set] se potrivește cu oricare literă care nu este în set. De exemplu, gh[^ei]* afișează cuvintele care conțin grupul gh, dar nu în contextul ghe sau ghi.
  • s1|s2 se potrivește cu oricare din cele două șiruri, s1 și s2. De exemplu, alb|negru afișează cuvintele alb și negru.

Căutare în tot textul definițiilor

În mod normal, Dexonline caută numai prin cuvintele-titlu ale definițiilor. De exemplu, căutarea copil afișează doar definițiile pentru copil. Când opțiunea caută în tot textul definițiilor este bifată, căutarea copil afișează toate definițiile care conțin, oriunde în cuprinsul lor, cuvântul copil (sau copii, copilului sau alte forme flexionare). Căutarea medicament doză mică afișează rezultate relevante ca „homeopatie”, „picătură”, „alcaloid” și altele.

Pentru căutări normale vă recomandăm să nu bifați această opțiune, întrucât ea este considerabil mai lentă.

Diacritice

Nu este obligatoriu să tastați cuvântul căutat cu diacritice. Dexonline „înțelege” termenii căutați și cu și fără diacritice. De exemplu, căutarea fata afișează definițiile pentru fată, față, făta, făța, fâța și fâță. Dacă doriți explicit definițiile pentru fâță căutați fâță cu diacritice.

La modul general, vă recomandăm să vă obișnuiți să tastați cu diacritice. Textele pe care le scrieți vor fi mai lizibile și vor fi arăta mai profesionist. Instrucțiunile pentru a vă configura tastatura românească depind de sistemul dumneavoastră de operare. Există ghiduri pe Internet, de exemplu ScriuRomânește.net.

Dacă nu doriți să instalați maparea românească de tastatură, puteți folosi notațiile ~a, ^a, ^i, ,s și ,t respectiv pentru ă, â, î, ș și ț.

Căutare aproximativă

Când Dexonline nu găsește cuvântul pe care l-ați căutat, vă afișează automat alte cuvinte apropiate găsite.

Cuvinte fără definiții

Ocazional veți vedea cuvinte ca volemic, care nu au definiții, ci doar indicații de flexiune. Aceasta se întâmplă când cuvintele sunt menționate în DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic) dar nu și în alte dicționare. Sperăm ca, în timp, să facem rost și de definițiile acestor cuvinte.

O situație apropiată o au cuvinte ca admoniere. În acest caz, avem informații despre cuvânt, dar din dicționare pentru care nu avem drepturi de redistribuire. De aceea, definițiile sunt vizibile doar pentru administratorii Dexonline.