Articol/Încercări de îndreptare/Numere și genuri

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Constatasem încă de pe vremea când luasem DEX'96/98 „la bani mărunți" (pentru a realiza necesara listă de cuvinte pentru scrabbliști), că în aceste dicționare s-au strecurat o serie întreagă de inconsecvențe în privința genului și numărului unor substantive.

Am sperat că, odată cu apariția unor noi dicționare - DOOM2 și DEX '09 -, aceste inconsecvențe să dispară, iar eventualele erori să fie corectate.

Din păcate, multe dintre ele au rămas. Iată câteva exemple. Le semnalăm, atât pentru a explica unele modele de flexiune în care am încadrat aceste cuvinte, cât și pentru a-i ajuta pe autorii dicționarelor să le corecteze cu ocazia edițiilor viitoare.

1. Eneacord a rămas în continuare fără plural, deși celelalte instrumente din familie (decacord, heptacord, hexacord, monocord, pentacord și tetracord) au plural -uri.

2. Nu putem avea decât o miercuri, deși luni, marți, joi și vineri există (și) la plural, nemaivorbind de sâmbete și duminici.

3. La substantivele care denumesc numerele de la 0 până la 9 e haos. Unu, șapte și nouă sunt masculine, opt și zero sunt neutre (cu plural -uri), patru e și masculin și neutru, iar doi, trei, cinci și șase nu au gen.

4. Amfiteriul (care n-avea nici plural, nici gen) a devenit masculin cu plural -erii, la fel ca antracoteriu, megateriu și paleoteriu. Ce vină o fi avut dinoteriul, de a rămas fără plural?

5. Să analizăm acum (lingvistic, nu chimic!) niște gaze. Butan, heptan, hexan și octan sunt masculine cu plural -i. Ciclohexan, ciclopentan și etan sunt tot masculine, dar n-au plural. Cian, metan și propan sunt neutre (fără plural). DEX '09 nu aduce nimic nou, iar DOOM2 mută butanul la neutre și propanul la masculine!

6. În încheiere, puțin sport. Puteți participa la diverse poliatloane: biatloane, decatloane și pentatloane, dar nu încercați „triatloanele"! Dicționarele vă permit numai triatlonuri.

10 octombrie 2012