Articol/Diverse/Calcuri greșite

De la dexonline wiki
< Articol‎ | Diverse
Versiunea din 6 septembrie 2011 15:02, autor: Cătălin.Frâncu (discuție | contribuții) (Pagină nouă: Categorie:Sincronizare [http://dexonline.ro/definitie/calc Calcurile lingvistice] sunt un fenomen normal prin care limba evoluează. Totuși, adesea ele nu sunt necesare, în sen...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare


Calcurile lingvistice sunt un fenomen normal prin care limba evoluează. Totuși, adesea ele nu sunt necesare, în sensul că nu apar pentru a defini un termen inexistent în limbă, ci apar pur și simplu din lenea de a folosi cuvântul potrivit în procesul de traducere. Dintre Format:Eurile inutile amintim:

Forma corectă Forma calchiată Observații
Ceremonia de absolvire Ceremonia de graduare Dincolo de bucuria că avem așa mulți studenți în țări de limbă engleză încât am importat cuvântul graduation, acesta este un calc nenecesar.
A eșuat în mod jalnic. A eșuat în mod patetic. Până la un punct, folosirea lui patetic cu sensul de „jalnic”, „deplorabil” este de înțeles, el fiind o calchiere glumeață a englezescului pathetic. Totuși, trebuie ținut minte că sensul real al cuvântului este „plin de patos, impresionant”.