Articol/Diverse/Niciun sau nici un?

De la dexonline wiki
< Articol‎ | Diverse
Versiunea din 13 decembrie 2018 19:29, autor: Radu Borza (discuție | contribuții) (Anularea modificărilor efectuate de către Radu Borza (discuție) și revenire la ultima versiune de către Cătălin.Frâncu)
Sari la navigare Sari la căutare

Exemplele redate aici sunt preluate din fișierul Ce este nou în DOOM, aflat pe site-ul Academiei Române. (Documentul este disponibil doar într-un format patentat, formatul Microsoft Word, dar acest lucru este independent de voința noastră).

Corect Greșit Comentarii
N-are niciun chef să facă ce i se cere. N-are nici un chef să facă ce i se cere. Niciun este adjectiv pronominal negativ, care, conform DOOM2, se scrie într-un singur cuvânt.
Nu e nici naiv și nici un om neștiutor. Nu e nici naiv și niciun om neștiutor. Nici este adverb, iar un articol.
Mă confundați, eu nu am nici un frate, nici mai mulți. Mă confundați, eu nu am niciun frate, nici mai mulți. Nici este conjuncție, iar un numeral.
N-a venit niciunul. N-a venit nici unul. Niciunul este pronume negativ, scris într-un cuvânt, conform DOOM2.
Nu-mi place nici unul, nici celălalt. Nu-mi place niciunul, nici celălalt. Nici este conjuncție, iar unul este pronume nehotărât.
N-are nici (măcar) un prieten. Posibilitatea intercalării adverbului măcar între nici și un este un test util pentru a scrie separat cele două cuvinte.