Diferență între revizuiri ale paginii „Articol/Mioara Avram/XVI. oa sau ua”

 
Linia 1: Linia 1:
<center>'''Mioara Avram''' - ''Ortografie pentru toți'', 2002</center>
<center>'''Mioara Avram''' - ''Ortografie pentru toți'', 2002</center>


== XVI. ''oa ''sau ''ua''? ==
== '''XVI'''. ''oa'' sau ''ua''? ==


Întrucît literele ''o'' și ''u'' pot nota atît vocale, cît și semivocale sau semiconsoane, secvențele grafice ''oa'' și ''ua'' au cîte două corespondente fonetice, notînd, pe de o parte, secvențele de vocale în hiat [o-a], [u-a], iar, pe de altă parte, diftongii [ŏa], [ŭa], dintre care [ŏa] apare numai după consoane.


Întrucît literele ''o ''și ''u ''pot nota atît vocale, cît și semivocale sau semiconsoane, secvențele grafice ''oa ''și ''ua ''au cîte două corespondente fonetice, notînd, pe de o parte, secvențele de vocale în hiat [o-a], [u-a], iar, pe de altă parte, diftongii [ŏa], [ŭa], dintre care [ŏa] apare numai după consoane.
Problema alegerii între ''oa'' și ''ua'' în scriere se pune mai ales cînd e vorba de notarea unui diftong, pentru că el poate fi același ([ŭa]) sau greu de distins (diftongii [ŏa] și [ŭa]).  


Problema alegerii între ''oa ''și ''ua ''în scriere se pune mai ales cînd e vorba de notarea unui diftong, pentru că el poate fi același ([ŭa]) sau greu de distins (diftongii [ŏa] și [ŭa]).Adesea scrierea nu concordă cu pronunțarea (nici măcar cu cea literară), aplicînd mai mult principiul morfologic sau/și principiul etimologic. Regulile ortografice diferă în funcție de literele/sunetele precedente. Existența unor forme alternante cu ''o ''impune scrierea cu ''oa ''în orice poziție, dar această scriere are o sferă mai largă, incluzînd și cuvinte în care nu există alternanță cu ''o''.
Adesea scrierea nu concordă cu pronunțarea (nici măcar cu cea literară), aplicînd mai mult principiul morfologic sau/și principiul etimologic. Regulile ortografice diferă în funcție de literele/sunetele precedente. Existența unor forme alternante cu ''o'' impune scrierea cu ''oa'' în orice poziție, dar această scriere are o sferă mai largă, incluzînd și cuvinte în care nu există alternanță cu ''o''.


1. La început de cuvînt singurul diftong posibil dintre cei doi menționați este [ŭa]. El se scrie însă ''oa ''în toate cuvintele, atît atunci cînd există alternanță cu ''o'': ''oabl''ă (''oblu''), ''oache''ș (''oche''ș''el''), ''oaie ''(''oi''), ''oal''ă (''olar''), ''oameni ''(''om''), ''oar''ă (''ori''), ''oarb''ă (''orb''), ''oase ''(''os''), ''oaspete ''(''osp''ă''ta''), ''oaste ''(''o''ș''ti''), cît și atunci cînd nu există alternanță: ''oac'', ''oac''ă''r'', ''oare ''— și compusele ''oarecare'', ''oarecine'', ''oarecum ''—, ''oaz''ă.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
'''1.''' La început de cuvînt singurul diftong posibil dintre cei doi menționați este [ŭa]. El se scrie însă ''oa ''în toate cuvintele, atît atunci cînd există alternanță cu ''o'': ''oabl''ă (''oblu''), ''oache''ș (''oche''ș''el''), ''oaie ''(''oi''), ''oal''ă (''olar''), ''oameni ''(''om''), ''oar''ă (''ori''), ''oarb''ă (''orb''), ''oase ''(''os''), ''oaspete ''(''osp''ă''ta''), ''oaste ''(''o''ș''ti''), cît și atunci cînd nu există alternanță: ''oac'', ''oac''ă''r'', ''oare ''— și compusele ''oarecare'', ''oarecine'', ''oarecum ''—, ''oaz''ă.


2. La începutul unei silabe care urmează după vocală, de
2. La începutul unei silabe care urmează după vocală, de
Lingviști
349 de modificări