Diferență între revizuiri ale paginii „Articol/Mioara Avram/XVII. q(u) sau c, ch, cu, cv, k”

 
Linia 1: Linia 1:
<center>'''Mioara Avram''' - ''Ortografie pentru toți'', 2002</center>
<center>'''Mioara Avram''' - ''Ortografie pentru toți'', 2002</center>


== XVII. ''q''(''u'') sau ''c'', ''ch'', ''cu'', ''cv'', ''k''? ==
== '''XVII'''. ''q''(''u'') sau ''c'', ''ch'', ''cu'', ''cv'', ''k''? ==


Litera ''q'', denumită ''kü/chiu'' [ḱu], are cel mai mic randament funcțional dintre toate unitățile alfabetului românesc, fiind folosită în cuvinte puțin numeroase și puțin importante, cu răspîndire și frecvență mică.


Litera ''q'', denumită ''kü/chiu ''[k'u], are cel mai mic randament funcțional dintre toate unitățile alfabetului românesc, fiind folosită în cuvinte puțin numeroase și puțin importante, cu răspîndire și frecvență mică.
Denumirea acestei litere sugerează existența unor valori comune cu literele ''c'', ''k''.


Denumirea acestei litere sugerează existența unor valori
A fost admisă relativ recent (1982) în alfabetul limbii române, deși era utilizată mai de mult — și chiar într-o măsură mai largă decît astăzi — în scrierea românească; avea însă statutul de literă străină (ca ''ä'', ''y ''sau ''w'').


comune cu literele ''c'', ''k''.


A fost admisă relativ recent (1982) în alfabetul limbii române, deși era utilizată mai de mult — și chiar într-o măsură mai largă decît astăzi — în scrierea românească; avea însă statutul de literă străină (ca ''ä'', ''y ''sau ''w'').Întrebuințarea literei ''q ''este limitată la neologisme „stridente” și formule integral străine, la abrevieri și simboluri cu caracter internațional, la nume proprii străine și derivate ale acestora, fiind excepțională în cîteva nume proprii românești. Prezența literei ''q ''este o marcă a statutului neologic sau străin al unui cuvînt/nume propriu; cuvintele care o conțin pot prezenta și alte particularități străine în ce privește scrierea și pronunțarea, de exemplu litere duble (''quattrocento'', ''quidditate''), combinații de litere de tipul ''ch= ''[č] (''quebracho'', ''quechua'') și ''tz = ''[ț] (''quetzal''), valori fonetice neobișnuite ale unor litere, ca ''a ''= [eĭ] și ''e ''= [ă] (''quaker ''[kŭeĭkăr]).
 
 
 
 
 
 
 
Întrebuințarea literei ''q'' este limitată la neologisme „stridente” și formule integral străine, la abrevieri și simboluri cu caracter internațional, la nume proprii străine și derivate ale acestora, fiind excepțională în cîteva nume proprii românești. Prezența literei ''q'' este o marcă a statutului neologic sau străin al unui cuvînt/nume propriu; cuvintele care o conțin pot prezenta și alte particularități străine în ce privește scrierea și pronunțarea, de exemplu litere duble (''quattrocento'', ''quidditate''), combinații de litere de tipul ''ch= ''[č] (''quebracho'', ''quechua'') și ''tz = ''[ț] (''quetzal''), valori fonetice neobișnuite ale unor litere, ca ''a ''= [eĭ] și ''e ''= [ă] (''quaker ''[kŭeĭkăr]).


1. Litera ''q ''se folosește în următoarele categorii de cuvinte:
1. Litera ''q ''se folosește în următoarele categorii de cuvinte:
Lingviști
349 de modificări