Diferență între revizuiri ale paginii „Articol/Misterele cuvintelor/Țestoasele bătăușe”

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare
(versiunea inițială)
 
m
 
Linia 1: Linia 1:
[[Fișier:țestoase-bătăușe.jpg|thumb|right|alt="Unicorn"|Paradă a jandarmilor]]
[[Fișier:țestoase-bătăușe.jpg|thumb|right|alt="Jandarmi"|Paradă a jandarmilor]]


Articol de '''Alexandru Ciolan''' din seria ''Misterele cuvintelor''.  
Articol de '''Alexandru Ciolan''' din seria ''Misterele cuvintelor''.  

Versiunea curentă din 10 iunie 2021 22:53

"Jandarmi"
Paradă a jandarmilor

Articol de Alexandru Ciolan din seria Misterele cuvintelor.

Nimic nu ar trebui să fie mai nepotrivit, mai forțat și mai neinspirat decât a asocia lipsa de grație, de mobilitate și de rapiditate din mișcările unei broaște țestoase cu iuțeala, eleganța și flexibilitatea unui practicant al artelor marțiale. Și totuși, nu numai că legătura a fost făcută, dar a și prins, deșteptând un entuziasm încă nestins după trei decenii și jumătate de la lansare. Ne referim, evident, la eroii, inițial de benzi desenate, apoi de filme de animație și de filme de lung-metraj, botezați de creatorii lor Țestoasele ninja.

Povestea celor patru personaje iconice pentru cultura pop începe în 1983, când doi tineri, Kevin Eastman și Peter Laird, crescuți în America bunăstării, cea a anilor șaizeci și șaptezeci, cu pâine și benzi desenate, creează într-o seară, în joacă, un crochiu cu patru țestoase antropomorfizate care s-ar fi vrut a fi o versiune zoologică a lui Bruce Lee. De ce țestoase și nu alte animale? Pentru că reprezentau opusul a ceea ce ar fi trebuit să le recomande pentru acel rol. Ce putea fi mai nostim decât să vezi o broască țestoasă mascată, ridicată pe labele din spate și cu un nunceag în mână…? Au fost numite, într-o străfulgerare a inspirației, „Țestoasele ninja” și, pentru a le explica ciudățenia, s-a adăugat că era vorba de „adolescenți mutanți”. Cei doi tineri a autori de benzi desenate (comics, cum le spun americanii) s-au pus treabă și după vreun an aveau povestea completă, cu patru eroi cu nume de artiști ai Renașterii italiene (Leonardo, Michelangelo, Rafael și Donatello – un univers la fel de exotic pentru americanul de rând ca și Extremul Orient al artelor marțiale), plus un sensei (șobolanul Splinter) care îi crescuse în spiritul artei ninjutsu. Povestea era înșirată pe patruzeci de pagini bune de trimis la tipar. Au pus la bătaie propriile economii (meschine), au împrumutat de la un unchi restul necesar de bani și au scos un tiraj de 3200 de exemplare, în alb și negru, pe cea mai proastă hârtie. Sperau să vândă cărțile prin forțe proprii și să se dedice altui proiect. Succesul le-a dat însă planurile peste cap. A trebuit să retipărească de câteva ori cartea și să se gândească la o continuare a ei în serial. Restul nu mai e interesant: s-au îmbogățit, au început să se ocupe de afaceri mai mult decât de benzile desenate, pe care le făceau alții în locul lor, și-au vândut ideea pentru ca personajele închipuite de ei să se transforme în jucării și în eroi de desene animate, apoi de filme în toată regula. Țestoasele lor au cucerit lumea și au încântat și continuă să încânte nu doar copiii, ci și adulții. (La mijloc de 2016, presa noastră consemna succesul unei pelicule din franchiza Ninja Turtles: „Țestoasele ninja mutante atacă cinematografele din România – Primul loc la încasări. Românii care, cu ani în urmă, în vremea copilăriei, priveau desenele animate cu Țestoasele ninja au luat cu asalt cinematografele, unde s-a lansat «Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows» sau «Țestoasele Ninja 2». Filmul este primul la încasări în cinematografele din România, strângând din vânzarea biletelor 386,912 lei, conform Cinemagia.” ziare.com 6 VI 16)

Atât de mult au influențat țestoasele ninja imaginarul sfârșitului de veac douăzeci, încât au început să denumească ori să redenumească porțiuni ale realității. Astfel, după 1990, când în țara noastră au apărut trupele speciale (de intervenție), întâi ale Poliției, apoi ale Jandarmeriei, în uniformele lor de luptă cu veste antiglonț, cagule, căști, genunchiere și mănuși, nu li s-a spus doar mascați („Cunoscuți de oameni ca «mascați» sau «cagulați», polițiștii din cadrul DPIR sunt cei care fac greul în Poliția ieșeană. De la prinderea unui infractor periculos, urmărit general sau local, până la descinderea în anumite localuri, discoteci sau locuințe unde simplul polițist este depășit de situație, «mascații» intervin în forță acolo unde sunt solicitați.“ evenimentul.ro 15 V 03), ci și țestoase („Bastoanele folosite de «ţestoase» pentru lovirea protestatarilor duminică noaptea sunt făcute doar pentru a fi folosite în tehnicile de imobilizare, ca o prelungire a braţului jandarmului“ ziuanews.ro 19 I 12). În presa excerptată pentru cuvintele noi care urma ori urmează să apară în Dicționarul de cuvinte recente (DCR), aflăm și cui datorăm asocierea luptător din trupele speciale = țestoasă: studenților („Accesul manifestanților [studenți] pe Bd. Kogălniceanu fusese blocat de dubele Poliției («țestoase» în limbajul studenților), jandarmi și cordoane de scutieri.“ R.l. 21 X 95 p. 1) și galeriilor de suporteri de pe stadioane („Bucureştenii au versuri frumoase pentru «ţestoase» (alint împrumutat de la suporteri). «Jandarmeria păzeşte florăria!» e unul pe care mi-ar fi plăcut să-l cânt…“ jurnalul.ro 20 II 12).

Un pas înainte în decriptarea asocierii dintre trupeții speciali și simpaticele țestoase sunt sintagmele țestoase ninja („Jandarmeria, măsuri fără precedent: scoate caii, câinii și «țestoasele» […] Jandarmeria va fi dotată complet, cu trupe suplimentare, cai, câini şi celebrele trupe denumite «ţestoase ninja», datorită echipamentului specific.” realitatea.net 9 VIII 18) sau chiar, unind neechivoc și indestructibil realitatea cotidiană cu o lume închipuită, jandarmi țestoase ninja („Piticul Marcel, un cetățean de dimensiuni diminutivale care își face veacul în mod simpatic prin zona Universității […] Aseară l-am văzut ușor pilit, cu o pungă de mâncare în mână, defilând prin fața unui rând de jandarmi țestoase ninja.” catavencii.ro 18 I 12).

Să mai notăm, înainte de a termina, că simpaticele țestoase nu au inspirat doar uniforma trupelor speciale de intervenție, ci și, în cel puțin un caz, moda feminină: „Victoria Beckham a fost fotografiată, în Los Angeles, într-o rochie de satin, care pare să fie inspirată din garderoba Țestoaselor Ninja, relatează Daily Mail. Pe lângă faptul că «salopeta» ei era de culoare verde, similară cu pielea eroilor din celebrele desene animate, modelul aduce aminte și de carapacea țestoaselor. «Satinul verde al rochiei dădea senzația unei armuri-carapace. Singurul lucru care a împiedicat-o să fie al cincilea membru al Țestoaselor Ninja a fost lipsa unei măști colorate sau a unei săbii de samurai» a declarat un privitor.” (ziare.com 17 IX 07). Să fii una dintre cele mai frumoase femei din lume și să vrei să aduci a țestoasă… Ce-ar zice despre asta bărbătușii Leonardo, Michelangelo, Rafael și Donatello?


Cuvinte cheie: Misterele cuvintelor, Țestoasele ninja, jandarmi ninja, jandarmi țestoase, jandarmi țestoase ninja