Diferență între revizuiri ale paginii „Articol/Punctuație/Apostroful”

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare
m
Linia 3: Linia 3:
[DSL] Semn ortografic. În ortografia românească actuală are următoarele utilizări: '''a)''' indică absența accidentală a unor sunete în pronunțarea neliterară (populară, familiară) [...] '''b)''' (mai ales în stilul publicistic) indică facultativ omiterea primei (primelor) cifre în notația anilor calendaristici '''c)''' apare în neologisme neadaptate și în nume proprii străine.
[DSL] Semn ortografic. În ortografia românească actuală are următoarele utilizări: '''a)''' indică absența accidentală a unor sunete în pronunțarea neliterară (populară, familiară) [...] '''b)''' (mai ales în stilul publicistic) indică facultativ omiterea primei (primelor) cifre în notația anilor calendaristici '''c)''' apare în neologisme neadaptate și în nume proprii străine.


[DOOM2] În limba literară, apostroful marchează absenţa accidentală a primei sau a primelor două cifre (ale unui an: '' '77''), se folosește în împrumuturi din alte limbi (cu alte funcții decât în limba română: '''five o'clock''') și notează prezența unor realități fonetice din limba neliterară
[DOOM2] În limba literară, apostroful marchează absenţa accidentală a primei sau a primelor două cifre (ale unui an: '' '77''), se folosește în împrumuturi din alte limbi (cu alte funcții decât în limba română: '''five o'clock''') și notează prezența unor realități fonetice din limba neliterară.
 
=== Forma și utilizarea ===
 
Apostroful are forma unei virgule plasate la umărul literei. Deseori este (’ ')


== Exemple ==
== Exemple ==


<blockquote>''dacă nu curge, pică... Las['] că știm noi!''<br/>
<blockquote>''dacă nu curge, pică... Las[] că știm noi!''<br/>
'''Caragiale'''</blockquote>
'''Caragiale'''</blockquote>


<blockquote>''Da['] să vedeți ce s-a-ntâmplat... coane Fănică''<br/>
<blockquote>''Da[] să vedeți ce s-a-ntâmplat... coane Fănică''<br/>
'''Caragiale'''</blockquote>
'''Caragiale'''</blockquote>


<blockquote>''O, vin['], al nopţii mele domn,''
<blockquote>''O, vin[], al nopţii mele domn,''
''De ce nu vii tu, vină...''<br/>
''De ce nu vii tu, vină...''<br/>
'''Eminescu'''</blockquote>
'''Eminescu'''</blockquote>
Linia 23: Linia 27:
==== Limba literară ====
==== Limba literară ====


În limba literară, apostroful:
În limba literară, apostroful are următoarele utilizări:


'''1.''' marchează, mai ales în stilul publicistic, în indicarea anilor calendaristici, absenţa accidentală a primei sau a primelor două cifre: '''''[']918''''', '''''[']89'''''; În construcţiile cu prefixe de tipul '''''ante-[']89''''', '''''post-[']89''''', cratima precedă obligatoriu apostroful.
'''1.''' marchează, în special în stilul publicistic, absenţa accidentală a primei sau a primelor două cifre în indicarea anilor calendaristici: '''''[]918''''' în loc de ''1918'', '''''[]89''''' în loc de ''1989''; În construcţiile cu prefixe de tipul '''''ante-[]89''''', '''''post-[]89''''', cratima precedă obligatoriu apostroful.


'''2.''' se regăseşte în unele împrumuturi din alte limbi (în care are alte funcţii decât în română), cum sunt:
'''2.''' se regăseşte în unele împrumuturi din alte limbi (în care are alte funcţii decât în română), cum sunt:
* substantive comune neadaptate ('''''five o[']clock''''');
* substantive comune neadaptate ('''''five o[]clock''''');
* nume proprii străine de persoană ('''''D[']Annunzio''''', '''''D[']Artagnan''''', '''''O[']Neill''''');  
* nume proprii străine de persoană ('''''D[]Annunzio''''', '''''D[]Artagnan''''', '''''O[]Neill''''');  
* nume de firme străine conţinând „genitivul saxon” ('''''Mc Donald[']s''''') — care s-a extins, în mod abuziv sau glumeţ, şi la unele nume româneşti de firme.
* nume de firme străine conţinând „genitivul saxon” ('''''Mc Donald[]s''''') — care s-a extins, în mod abuziv sau glumeţ, şi la unele nume româneşti de firme.


==== Limba neliterară ====
==== Limba neliterară ====
Linia 37: Linia 41:


'''1.''' căderea accidentală a unui sunet:
'''1.''' căderea accidentală a unui sunet:
* consoană ('''''al[']fel''''', '''''cân[']va''''', '''''da[']''''', '''''dom[']''''', pentru ''altfel'', ''cândva'', ''dar'', ''domn'') sau  
* consoană ('''''al[]fel''''', '''''cân[]va''''', '''''da[]''''', '''''dom[]''''', pentru ''altfel'', ''cândva'', ''dar'', ''domn'') sau  
* vocală ('''''altădat[']''''', '''''făr['] de''''', '''''lu[']''''' (Mihai), '''''numa[']''''', '''''pân[]' la''''', '''''tocma[']''''', '''''vin[']''''' pentru '''altădată''', ''fără de'', ''lui'' (Mihai), ''numai'', ''până la'', ''tocmai'', ''vino/vină'') sau
* vocală ('''''altădat[]''''', '''''făr[] de''''', '''''lu[]''''' (Mihai), '''''numa[]''''', '''''pân[]' la''''', '''''tocma[]''''', '''''vin[]''''' pentru '''altădată''', ''fără de'', ''lui'' (Mihai), ''numai'', ''până la'', ''tocmai'', ''vino/vină'') sau


'''2.''' a mai multor sunete sau silabe ('''''dom[']le''''', '''''[']neaţa''''' pentru ''domnule'', ''(bună) dimineaţa''). În ceea ce priveşte poziţia, el poate apărea:
'''2.''' a mai multor sunete sau silabe ('''''dom[]le''''', '''''[]neaţa''''' pentru ''domnule'', ''(bună) dimineaţa''). În ceea ce priveşte poziţia, el poate apărea:
* la începutul unor cuvinte ('''''[']nainte''''' pentru ''înainte'');
* la începutul unor cuvinte ('''''[]nainte''''' pentru ''înainte'');
* în interiorul unor cuvinte ('''''dom[']le''''' pentru ''domnule'') şi mai ales
* în interiorul unor cuvinte ('''''dom[]le''''' pentru ''domnule'') şi mai ales
* la sfârşitul unor cuvinte ('''''domnu[']''''', '''''scoal[']''''' pentru '''domnul''', '''scoală'''), inclusiv la nivelul propoziţiei ('''''las['] pe mine''''' pentru ''lasă pe mine'') sau al frazei ('''''las['] că-i arăt eu''''', '''''poa['] să''''', '''''tre['] să''''' pentru ''lasă că-i arăt eu'', ''poate să'', ''trebuie să'').
* la sfârşitul unor cuvinte ('''''domnu[]''''', '''''scoal[]''''' pentru '''domnul''', '''scoală'''), inclusiv la nivelul propoziţiei ('''''las[] pe mine''''' pentru ''lasă pe mine'') sau al frazei ('''''las[] că-i arăt eu''''', '''''poa[] să''''', '''''tre[] să''''' pentru ''lasă că-i arăt eu'', ''poate să'', ''trebuie să'').


=== Observații ===  
=== Observații ===  
Linia 49: Linia 53:
Este singurul semn exclusiv ortografic; este rar folosit în ortografia românească actuală.
Este singurul semn exclusiv ortografic; este rar folosit în ortografia românească actuală.


Apostroful nu se utilizează în scrierea formelor literare ale cuvintelor româneşti, ci notează realităţi fonetice din vorbirea familiară, neglijentă, populară sau regională, în tempo rapid, ori deficienţe de rostire ale unor vorbitori, apărând în utilizări contextuale ale cuvintelor ('''''săru['] mâna''''' pentru ''sărut mâna'''). De aceea, apostroful este folosit mai ales în stilul beletristic — în proză şi în teatru pentru caracterizarea unor personaje prin reproducerea vorbirii lor, iar în poezie din motive de prozodie, permiţând eliminarea unei silabe .
Apostroful nu se utilizează în scrierea formelor literare ale cuvintelor româneşti, ci notează realităţi fonetice din vorbirea familiară, neglijentă, populară sau regională, în tempo rapid, ori deficienţe de rostire ale unor vorbitori, apărând în utilizări contextuale ale cuvintelor ('''''săru[] mâna''''' pentru ''sărut mâna'''). De aceea, apostroful este folosit mai ales în stilul beletristic — în proză şi în teatru pentru caracterizarea unor personaje prin reproducerea vorbirii lor, iar în poezie din motive de prozodie, permiţând eliminarea unei silabe .


În interiorul cuvintelor, apostroful nu este precedat, nici urmat de blanc; la început de cuvânt este, bineînţeles, precedat, dar nu urmat de blanc, iar la sfârşit de cuvânt este, firesc, urmat de blanc — inclusiv în cuvinte compuse sau locuţiuni care se scriu în cuvinte separate ('''''făr['] de''''', '''''pân['] să''''' pentru ''fără de'', ''până să''').
În interiorul cuvintelor, apostroful nu este precedat, nici urmat de blanc; la început de cuvânt este, bineînţeles, precedat, dar nu urmat de blanc, iar la sfârşit de cuvânt este, firesc, urmat de blanc — inclusiv în cuvinte compuse sau locuţiuni care se scriu în cuvinte separate ('''''făr[] de''''', '''''pân[] să''''' pentru ''fără de'', ''până să''').


Când căderea unui sunet se produce în cazul unui cuvânt scris în mod obişnuit cu cratimă, se foloseşte numai apostroful (care înlocuieşte şi cratima): '''''înşir[']te''''', mărgărite; '''''mam[']mare'''''; '''''sor[']ta''''' pentru ''înşiră-te'', ''mama-mare'', ''soră-ta''.
Când căderea unui sunet se produce în cazul unui cuvânt scris în mod obişnuit cu cratimă, se foloseşte numai apostroful (care înlocuieşte şi cratima): '''''înşir[]te''''', mărgărite; '''''mam[]mare'''''; '''''sor[]ta''''' pentru ''înşiră-te'', ''mama-mare'', ''soră-ta''.


În urma acestei căderi pot apărea în alăturare nemijlocită două sunete care nu formează o silabă, apostroful marcând şi limita dintre silabe ('''''Sal[']tare, taică''''' pentru ''Salutare...'').
În urma acestei căderi pot apărea în alăturare nemijlocită două sunete care nu formează o silabă, apostroful marcând şi limita dintre silabe ('''''Sal[]tare, taică''''' pentru ''Salutare...'').


=== Când nu se folosește apostroful ===
=== Când nu se folosește apostroful ===

Versiunea de la data 8 februarie 2012 06:06

Definiții

[DSL] Semn ortografic. În ortografia românească actuală are următoarele utilizări: a) indică absența accidentală a unor sunete în pronunțarea neliterară (populară, familiară) [...] b) (mai ales în stilul publicistic) indică facultativ omiterea primei (primelor) cifre în notația anilor calendaristici c) apare în neologisme neadaptate și în nume proprii străine.

[DOOM2] În limba literară, apostroful marchează absenţa accidentală a primei sau a primelor două cifre (ale unui an: '77), se folosește în împrumuturi din alte limbi (cu alte funcții decât în limba română: five o'clock) și notează prezența unor realități fonetice din limba neliterară.

Forma și utilizarea

Apostroful are forma unei virgule plasate la umărul literei. Deseori este (’ ')

Exemple

dacă nu curge, pică... Las[’] că știm noi!
Caragiale

Da[’] să vedeți ce s-a-ntâmplat... coane Fănică
Caragiale

O, vin[’], al nopţii mele domn,

De ce nu vii tu, vină...

Eminescu

Reguli de folosire

Când se folosește apostroful

Limba literară

În limba literară, apostroful are următoarele utilizări:

1. marchează, în special în stilul publicistic, absenţa accidentală a primei sau a primelor două cifre în indicarea anilor calendaristici: [’]918 în loc de 1918, [’]89 în loc de 1989; În construcţiile cu prefixe de tipul ante-[’]89, post-[’]89, cratima precedă obligatoriu apostroful.

2. se regăseşte în unele împrumuturi din alte limbi (în care are alte funcţii decât în română), cum sunt:

  • substantive comune neadaptate (five o[’]clock);
  • nume proprii străine de persoană (D[’]Annunzio, D[’]Artagnan, O[’]Neill);
  • nume de firme străine conţinând „genitivul saxon” (Mc Donald[’]s) — care s-a extins, în mod abuziv sau glumeţ, şi la unele nume româneşti de firme.

Limba neliterară

Folosit pentru redarea vorbirii neîngrijite, familiare sau populare, apostroful marchează:

1. căderea accidentală a unui sunet:

  • consoană (al[’]fel, cân[’]va, da[’], dom[’], pentru altfel, cândva, dar, domn) sau
  • vocală (altădat[’], făr[’] de, lu[’] (Mihai), numa[’], pân[]' la, tocma[’], vin[’] pentru altădată, fără de, lui (Mihai), numai, până la, tocmai, vino/vină) sau

2. a mai multor sunete sau silabe (dom[’]le, [’]neaţa pentru domnule, (bună) dimineaţa). În ceea ce priveşte poziţia, el poate apărea:

  • la începutul unor cuvinte ([’]nainte pentru înainte);
  • în interiorul unor cuvinte (dom[’]le pentru domnule) şi mai ales
  • la sfârşitul unor cuvinte (domnu[’], scoal[’] pentru domnul, scoală), inclusiv la nivelul propoziţiei (las[’] pe mine pentru lasă pe mine) sau al frazei (las[’] că-i arăt eu, poa[’] să, tre[’] să pentru lasă că-i arăt eu, poate să, trebuie să).

Observații

Este singurul semn exclusiv ortografic; este rar folosit în ortografia românească actuală.

Apostroful nu se utilizează în scrierea formelor literare ale cuvintelor româneşti, ci notează realităţi fonetice din vorbirea familiară, neglijentă, populară sau regională, în tempo rapid, ori deficienţe de rostire ale unor vorbitori, apărând în utilizări contextuale ale cuvintelor (săru[’] mâna pentru sărut mâna'). De aceea, apostroful este folosit mai ales în stilul beletristic — în proză şi în teatru pentru caracterizarea unor personaje prin reproducerea vorbirii lor, iar în poezie din motive de prozodie, permiţând eliminarea unei silabe .

În interiorul cuvintelor, apostroful nu este precedat, nici urmat de blanc; la început de cuvânt este, bineînţeles, precedat, dar nu urmat de blanc, iar la sfârşit de cuvânt este, firesc, urmat de blanc — inclusiv în cuvinte compuse sau locuţiuni care se scriu în cuvinte separate (făr[’] de, pân[’] să pentru fără de, până să').

Când căderea unui sunet se produce în cazul unui cuvânt scris în mod obişnuit cu cratimă, se foloseşte numai apostroful (care înlocuieşte şi cratima): înşir[’]te, mărgărite; mam[’]mare; sor[’]ta pentru înşiră-te, mama-mare, soră-ta.

În urma acestei căderi pot apărea în alăturare nemijlocită două sunete care nu formează o silabă, apostroful marcând şi limita dintre silabe (Sal[’]tare, taică pentru Salutare...).

Când nu se folosește apostroful

1. Când se produce căderea vocalei finale a unui cuvânt şi urmează un cuvânt care începe cu o vocală se foloseşte cratima, nu apostroful: D[-]ale carnavalului, făr[-]a spune, înşir[-]o, las[-]o, pân[-]acasă în loc de De-ale carnavalului, fără a spune, înşiră + o, lasă + o, până acasă.

2. Când locul despărţirii la capăt de rând ar coincide cu locul apostrofului din interiorul unui cuvânt, acea despărţire trebuie evitată.

Bibliografie

Vezi bibliografia generală