Articol/Punctuație/Semnul întrebării

De la dexonline wiki
< Articol‎ | Punctuație
Versiunea din 13 ianuarie 2012 02:22, autor: Radu Borza (discuție | contribuții) (→‎Semnul întrebării: Definiții și exemple)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.

Definiții

[IOOP3] Semnul întrebării e folosit în scriere pentru a marca intonaţia propoziţiilor sau a frazelor interogative. Se pune semnul întrebării după cuvintele, grupurile de cuvinte, propoziţiile şi frazele care au un caracter interogativ şi care sînt întrebări directe.


[GLR1965] Semnul întrebării e folosit în scriere pentru a marca pe lîngă pauză şi intonaţia propoziţiilor independente sau a frazelor inte­rogative. El se pune de asemenea după cuvinte sau grupuri de cuvinte cu funcţiune de propoziţii interogative independente.


[GLR2008] Semnul întrebării marchează toate tipurile de intonaţie interogativă: intonaţia ascendentă a întrebărilor totale (Maria citeşte[?]), intonaţia descendentă a întrebărilor parţiale (Ce citeşte[?]), intonaţia ascendent-descendentă a întrebărilor alternative (Citeşte cărţi sau revistei?]).


[DOR] Semnul interogativ marchează intonația propozițiilor sau a frazelor interogative.


Exemple

Aha, da! ce [?] povestea [?] cine [?] care poveste [?]
Sadoveanu

Ei, jupînule, de pe unde [ ?] ... Ce vînturi [?]... Pe la noi... ai [?]... și de ce [?] ...
Delavrancea

Reguli de folosire

Cînd nu se folosește semnul exclamării

Observații

Bibliografie

Vezi bibliografia generală