Diferență între revizuiri ale paginii „Civism și politică”

Sari la navigare Sari la căutare
Linia 44: Linia 44:


=== Exprimați-vă opiniile ===
=== Exprimați-vă opiniile ===
== Exemple ==
''DEX online'' este un proiect eminamente civic. Din 2001 facem, în timpul nostru liber, ce ne pricepem noi mai bine pentru a ne ajuta țara. Avem voie să facem, dar nu și să vorbim? Păi suntem civici ori nu mai suntem?
Iată câteva din reacțiile pe care le primim când ne exprimăm opiniile.
=== „Aveți opinii” ===
Ca orice cetățeni al lumii libere, avem dreptul la opinie. Mai mult, avem dreptul să ne facem cunoscute aceste opinii. În special pentru că ne-am câștigat dreptul de a avea opinii care să fie considerate pertinente de ceilalți prin ceea ce am realizat, și pe plan personal, și pe plan profesional, dar mai ales pe plan civic. În mod clar aveți dreptul să aveți o altă opinie decât a noastră, însă sub nici o formă nu aveți dreptul să ne contestați dreptul la opinie sau dreptul de a avea o altă opinie decât a voastră.
=== „Nu sunteți imparțiali și obiectivi” ===
În mod suspect, în ultimul timp a apărut o memă nouă în argumentațiile sofistic(at)e: „nu ai dat în toți - nu ești deloc imparțial!” Lăsând la o parte cretinismul argumentului, este clar că există o fractură puternică între realitatea obiectivă și persoana care și-a însușit acest tip de sofism. Mulți am crescut într-o familie cu mai mulți copii și știm că părintele imparțial nu era cel care își pedepsea toți copiii când făcea unul singur o prostie. Mulți știm ce înseamnă justiție și știm că un judecător nu este obiectiv și imparțial atunci când dă tuturor aceeași pedeapsă indiferent de gradul de vinovăție. Majoritatea am trecut prin școală și nici prin gând nu ne-a trecut vreodată să considerăm un profesor obiectiv dacă dădea întregii clase nota 2 când un singur coleg nu știa lecția. Sau, pentru că toți ne pricepem la fotbal, arbitrul imparțial nu va da penalty ambelor echipe când un jucător este faultat în careu.
A fi '''imparțial''' înseamnă că tratezi aceeași speță în mod similar, indiferent de calitatea persoanelor care au săvârșit fapta, iar a fi '''obiectiv''' înseamnă să fii capabil să vezi și greșelile celor de care te simți apropiat, dar și lucrurile bune făcute de cei care-ți sunt indiferenți sau pe care nu-i poți suferi.
=== „Faceți politică” ===
E, asta-i bună! Cu o singură propoziție se fac două greșeli majore. În primul rând există o diferență destul de clară între civism și politică, iar a nu înțelege diferența dintre actele civice și cele politice denotă fie lipsă de înțelegere a conceptelor, fie de subiectivism. În al doilea rând, acuzația insinuează că a face politică ar fi ceva rău.
Să fie clar: a lupta împotriva corupției, a lupta pentru statul de drept, a lupta pentru independența justiției reprezintă acte de civism, nu acte politice. A te împotrivi unor grupuri infracționale este o datorie civică, indiferent dacă grupul respectiv face parte dintr-un partid sau nu.
=== „Cu opiniile voastre aruncați în derizoriu proiectul DEX online” ===
Asta e cea mai tâmpită afirmație posibilă și nu ne ascundem să o zicem! O astfel de afirmație de fapt arată teama de a lua atitudine și incapacitatea (sau chiar invidia) de a înțelege că alții o iau!
După cum spuneam mai sus, opiniile noastre sunt de natură civică; de fapt, însuși proiectul ''DEX online'' e un proiect civic. Pur și simplu nu ar putea exista ''DEX online'' fără civism. Și cum spuneam mai sus, civismul ne obligă să ne manifestăm întotdeauna împotriva răului.


== Concluzie ==
== Concluzie ==