Discuție:Articol/Încercări de îndreptare/Cuvinte fără explicații în DEX

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Dicționarele nu înregistrează formele negative ale cuvintelor și nici cele formate cu prefixul re- dacă nu au căpătat sensuri noi față de cel trivial. În principiu informația asta apare în explicațiile dicționarelor (prefață, introducere șamd). Motivul este evident: practic orice cuvînt admite negativul și nu se aduce nici un fel de informație suplimentară, însă numărul de cuvinte s-ar dubla practic pentru fiecare tip de prefix.

De asemenea, limba română permite conversia de la o parte de vorbire la alta (de exemplu toate adjectivele se pot substantiviza), deci ar fi neproductiv să fie adăugate toate combinațiile posibile. Ce am putea face noi ar fi să marcăm puținele cazuri cînd conversiile sînt imposibile.

Ar trebui șterse intrările care se supun observațiilor de mai sus (sau eventual să se creeze o listă separată).

Radu Borza (discuție) 4 mai 2017 08:39 (EEST)

Am creat lista respectivă pentru a oferi scrabbliștilor o explicație asupra provenienței unor cuvinte incluse în LOC - fără a figura cuvinte-titlu.
Cele neincluse în listă nu sunt incluse nici în LOC, deși - cum zice Radu - practic orice cuvânt admite negativul (sau repetabilitatea), dar unele nu sunt folosite (ex. avem neviu [ne + viu], dar nu avem nemort [ne + mort]) și asta ar fi dat naștere la discuții privind acceptabilitatea.
Eu n-am nimic împotrivă să eliminăm întregul articol sau să scoateți din listă cuvintele nepotrivite.
Matei GALL (discuție) 4 mai 2017 09:03 (EEST)