Ești o nulitate și spui numai inepții

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Dragă cititorule,

Dacă ai ajuns pe această pagină din întâmplare, nu o lua în serios. Dacă însă ți-am recomandat noi să o citești, atunci înseamnă că te considerăm o nulitate care spui numai inepții.

Problema cu nulitățile este că sunt mulți și este imposibil să le ținem piept tuturor. Chiar și unuia singur, cum ești tu, este greu să-i rezistăm, căci inepțiile pe care spune sunt atât de multe și trece de la una la alta atât de repede încât, ca un boxer prins în pumni, nu știm unde să parăm mai întâi. Și viața e scurtă și aglomerată și noi avem lucruri bune de făcut, nu să stăm să convingem nulitățile să nu mai spună inepții.

Dar nici nu putem să îndurăm în tăcere. :-) De aceea, ca să economisim timp, ținem evidența diverselor inepții pe care ne-a fost dat să le auzim de-a lungul timpului. Vezi care ți se aplică.

Pentru referință, iată o colecție a punctelor noastre de vedere și a principiilor noastre, cu argumente. Deși, având în vedere că ești o nulitate, ne așteptăm să fie pierdere de vreme -- ca și cum ai încerca să conversezi rațional cu o găină.

Ai fost trimis la această pagină în nume personal. Unii membri ai echipei dexonline sunt mai nonconflictuali. Ei au puterea de a îndura bădărăniile tale zâmbindu-și în interior, cu mulțumirea că fac un lucru bun. Alții sunt mai meschini și n-au de gând să tolereze inepțiile tale.

Cine vă plătește?

Ne acuzi de mercenarism, dar oamenii îi acuză pe alții de păcate pe care ei înșiși s-ar gândi să le comită. Suntem convinși că tu însuți te-ai preta la propagandă pe bani, doar că ție nu ți-a cerut nimeni asta. Și nu ți-a cerut nimeni asta pentru că ești o nulitate și nimeni n-a auzit de tine. În CV-ul tău scrie „m-am născut și am trăit până azi”.

dexonline are două surse de venituri: reclame prin Google AdSense și donații de la utilizatori care consideră că vor să ne doneze bani (sume între 10 și 200 de lei, în medie 48 de lei). Evident, toate aceste venituri sunt necondiționate de vreun mesaj anume. Promitem ce să facem cu donațiile pentru dezvoltarea proiectului, dar atât.

Dacă ar fi să împărțim banii câștigați în toată existența noastră la orele muncite de toți oamenii dedicați proiectului, ajungem undeva (estimativ) pe la fabuloasa sumă de 6-7 lei pe oră, înainte de toate taxele. Ești o nulitate dacă crezi că cineva a intrat în proiectul dexonline pentru bani.


Faceți politică

Nu faci diferența între Civism și politică. dexonline este în primul rând un demers civic, chiar mai mult decât unul tehnic. Noi ne-am asumat această feliuță a culturii românești, limba și definițiile, și am spus „astea trebuie să existe pe Internet și noi ne vom ocupa de transpunere”. Dar sperăm ca și alți oameni cu spirit civic să-și asume alte feliuțe, pentru că micile gesturi de bunăvoință între oameni diferențiază o societate plăcută de o junglă în care ne mâncăm unii pe alții.

De aceea, nu ne este totuna dacă ne facem treaba într-un stat de drept sau într-o dictatură și obiectăm vehement ori de câte ori un grup de lichele încearcă să confiște statul de drept și să-și confecționeze legi care să ridice hoția la rang de virtute. Obiectăm pentru că deturnarea statului de drept este moartea civismului. Generația care vine se va uita în jur și va trage concluzia că adevăratele modele de viață nu sunt voluntarii idealiști, ci hoții cinici, pentru că uite, fură ca-n codru și nu pățesc nimic.

Dar tu, nulitate, trăiești în lumea ta mică, îi pui pe toți în aceeași oală și ai senzația că orice interes pentru treburile cetății trebuie încadrat la „politică”. Și de altfel am cunoscut și politicieni cu o ținută impecabilă, pe care i-am urma până la sacrificiu. Dar pe tine te-au spălat televiziunile pe creier atât de mult, încât faci o criză de isterie numai când ți se pare că ceva miroase a politică. Asta înseamnă să ai o jumătate de creier și zero discernământ. Asta înseamnă să fii o nulitate.


Poporul a votat acești conducători

Poporul l-a votat și pe Hitler, nulitate. Dar un vot nu este un cec în alb, nu este o dispensă pentru ca aleșii să siluiască țara asta cum vor.

În nulitatea ta, ți se pare că democrația înseamnă să votezi, ți se pare că prin acea ștampilă ți-ai îndeplinit toate obligațiile tale de bun cetățean. Dar acela este doar un firav început. Democrația se păstrează cu mâna pe pix, pe telefon, pe tastatură și, la nevoie, pe portavoce și pe placardă.

Ai o mentalitate de șerb feudal, supus unei autorități incontestabile. Uiți că aleșii noștri sunt angajați să facă o treabă în numele nostru, la fel ca și un instalator sau o bonă. Dacă le-ai dat drumul instalatorului și bonei în casă, nu înseamnă că i-ai mandatat să-ți facă lac în casă și să-ți maltrateze copilul. Când îi prinzi cu astfel de derapaje, îi tragi la răspundere.


Folosiți dexonline ca să vă promovați opiniile politice

Ce înseamnă „vă folosiți de dexonline”? Noi suntem dexonline. Suntem câțiva oameni care am investit fiecare câte 10-20.000 de ore în proiectul ăsta, plus o lungă trenă de voluntari care au investit câte 1-2-100-1.000 de ore, fiecare după posibilități. Suntem inseparabili de proiect, este mai simplu să ne tai o mână sau un picior decât să ne delimitezi de dexonline. Eeste ca și cum ne-ai acuza că „vă folosiți de gură ca să vorbiți”. Dar tu, nulitate, nu înțelegi lucrurile astea, pentru că n-ai creat în viața ta ceva durabil.


Nu mai trec pe la voi, mai sunt și alte site-uri

Du-te și uită-te la poze cu pisici pe Facebook, acolo e o liniște călduță și ești ferit de deranjurile acestei lumi. Dar, pentru informarea ta: pentru definiții nu mai sunt și alte site-uri. Orice site pe care găsești definiții ale limbii române este o clonă a dexonline. Și lucrul ăsta se întâmplă pentru că noi am decis ca baza de date a dexonline să fie liberă, adică oricine să o poată descărca, folosi și modifica oricum dorește, fără opreliști. Da, am decis să distribuim fără opreliști rezultatul zecilor de mii de ore din munca noastră. Și am decis asta pentru binele culturii române.

Singura cerință pentru cei care creează site-uri-clonă este să ne menționeze. Faptul că unii oameni aleg să nu ne menționeze spune despre ei că ignoră și cele mai de bază standarde de decență umană. Du-te pe site-urile lor, fiți nulități împreună.


Sunteți băsiști, iohanniști, macoviști, sorosiști, USR-iști etc.

În afara cazurilor când membri ai echipei și-au expus preferințele electorale, chiar nu știm unul despre altul cum votează. Deci nici să vrem nu prea putem să ne încadrăm într-una din aceste tabere. O singură dată am îndemnat oamenii să voteze cu cineva anume, și nu pentru că am fi mari fani ai persoanei (deși un pic simpatic ne este), ci pentru că era singura alternativă la năruirea statului de drept în România.

În schimb, ce știm sigur e că tu ești un nul(ist). Tu însuți ai vinde-o și pe maică-ta pentru prețul potrivit și crezi că toți ceilalți suntem ca tine. Nu poți să concepi că uneori oamenii spun lucruri pentru că cred în ele, pentru că încearcă să schimbe lumea în bine.


(va urma)