Diferență între revizuiri ale paginii „Editarea lexemelor”

Sari la navigare Sari la căutare
5.073 de octeți adăugați ,  29 aprilie 2021 14:32
 
(Nu s-au afișat 11 versiuni intermediare efectuate de alți 2 utilizatori)
Linia 1: Linia 1:
Această pagină are un rând de butoane, două zone de editare (''Proprietăți'' și ''Model de flexiune'') și o zonă de afișare a paradigmei.
Rolul butoanelor este ușor de intuit. Câteva precizări în josul paginii.
[[Fișier:Editare_lexem.png|800px|right|Pagina de editare a lexemelor]]
== Proprietăți ==
=== Formă ===
=== Formă ===


Linia 5: Linia 13:
Valoarea acestui câmp este folosită la căutări și este vizibilă public la afișarea flexiunilor unui cuvânt.
Valoarea acestui câmp este folosită la căutări și este vizibilă public la afișarea flexiunilor unui cuvânt.


<!--
Odată ce un lexem a fost inclus în LOC, numele și descrierea lexemului mai pot fi modificate numai de către moderatorii LOC.
Odată ce un lexem a fost inclus în LOC, numele și descrierea lexemului mai pot fi modificate numai de către moderatorii LOC.
-->
==== Necesită accent ====
Majoritatea lexemelor necesită accent. Acesta se marchează cu un apostrof înaintea vocalei accentuate, iar căsuța „necesită accent” trebuie să fie bifată.
Dacă accentul nu este cunoscut (denumirile științifice de animale și plante, numele proprii etc.) sau sunt mai multe vocale accentuate (cuvinte compuse), lăsați căsuța nebifată și nu marcați accente.
=== Descriere ===
O scurtă descriere, vizibilă public, pentru diferențierea omonimelor. În cazul lui ''sol'' am putea folosi descrierile „notă muzicală”, „emisar”, „monedă”...


=== Număr ===
=== Număr ===
Linia 11: Linia 30:
Opțional, pentru numerotarea omonimelor.
Opțional, pentru numerotarea omonimelor.


=== Descriere ===
=== Intrare ===


O scurtă descriere, vizibilă public, pentru diferențierea omonimelor.
Intrarea / intrările asociată(e).


=== Variante ===
=== Silabații, pronunții ===


Variantele nu pot avea sensuri, exemple, variante sau etimologii proprii. Ele pot avea pronunții și silabisiri proprii.
Opționale, despărțite prin virgule.


=== Silabisiri, pronunții ===
=== Etichete ===


Opționale, despărțite prin virgule.
Se pot adăuga etichete restrictive (numai singular, unipersonal etc.), de tranzitivitate sau eticheta [admite vocativul], care activează afișarea formelor de vocativ dacă este cazul (persoane - băiat, doctor -, animate - cal, codru -, personificabile - râu, vânt).


=== Necesită accent ===
==== Ignoră la căutările full-text ====


Majoritatea lexemelor necesită accent. Excepție fac cuvintele compuse, denumirile științifice de animale și plante, elementele de compunere etc.
Căsuță implicit debifată. Se bifează în cazul cuvintelor care au o mare frecvență în texte, pentru a fi omise la căutări full-text (de, și, la etc.).


=== Structurare ===
== Model de flexiune ==


Cât timp structurarea este „în lucru”, persoanele autorizate pot modifica sensurile, variantele, silabisirile și pronunțiile. După trecerea în starea „așteaptă moderarea”, doar moderatorii mai pot schimba aceste valori.
Fiecare lexem are minim un model de flexiune. Ex. ''privitor' are modelul A66 (''roditor''), adică se declină la fel ca ''roditor: privitor, privitoare, privitori, privitoare''.
Unele lexeme pot avea mai multe modele de flexiune. De exemplu, ''vis'' are un model cu pluralul în -e (''vise, visele, viselor'') și altul cu pluralul în -uri (''visuri, visurile, visurilor'').
În acest caz lexemul trebuie clonat.


=== Structurist ===
=== Tip + număr ===


Structuristul este implicit utilizatorul care marchează structurarea ca „în lucru”. Doar administratorii îl pot modifica, iar structuristul însuși se poate dezabona (șterge).
Când adăugați un model nou, puteți căuta prin lista de modele unul care să se potrivească (selectați întâi tipul - ex. A -, apoi numărul - ex. 66). Alternativ, puteți indica un lexem care se declină similar. Pentru ''privitor'', acestea ar putea fi ''amăgitor, ascultător'' etc.
Modelul T1 este special, având semnificația „nu știm cum se flexionează acest lexem”. Se întâmplă mai des decât ați crede!


=== Restricții ===
=== Restricții ===
Linia 39: Linia 61:
Litere din setul
Litere din setul


* '''A'''rticulat;
* n'''E'''articulat;
* '''I'''mpersonal;
* '''N'''ominativ-acuzativ;
* '''P'''lural;
* '''S'''ingular;
* '''S'''ingular;
* '''P'''lural;
* '''T'''recut;
* '''U'''nipersonal;
* '''U'''nipersonal;
* '''I'''mpersonal;
* '''T'''recut;
* '''V''' (vocativ masculin/neutru forma 1);
* '''V''' (vocativ masculin/neutru forma 1);
* '''v''' (vocativ masculin/neutru forma 2);
* '''v''' (vocativ masculin/neutru forma 2);
* '''W''' (vocativ feminin forma 1);
* '''W''' (vocativ feminin forma 1);
* '''w''' (vocativ feminin forma 2).
* '''w''' (vocativ feminin forma 2);
* '''X''' (vocativ masculin plural);
* '''Y''' (vocativ feminin/neutru plural).
 
În practică, restricțiile funcționează prin interzicerea unor forme. De exemplu, '''A'''rticulat interzice toate formele '''ne'''articulate. '''V''' interzice forma 2 de vocativ, iar '''v''' interzice forma 1 (așadar '''Vv''' împreună interzic ambele forme de vocativ masculin singular).
 
Atenție! Dacă folosiți metoda indicării unui lexem similar, verificați corectitudinea elementelor de mai sus!
 
<!--
=== Inclus în LOC ===
 
dexonline menține Lista Oficială de Cuvinte a Federației Române de Scrabble. Acest câmp poate fi modificat numai de către un set restrâns de administratori ai LOC.
-->
 
=== Surse ===
 
Dicționarul (dicționarele) care menționează paradigma (doar dacă sunt surse mai puțin cunoscute; nu menționați DOOM, DEX etc.).
 
=== Precizări ===
 
O scurtă clasificare, vizibilă public, care marchează sursa flexiunii. Pentru cuvintele cu flexiuni în DOOM-ul curent (DOOM2 în acest moment), ea poate fi vidă. Sursele pot reprezenta dicționare, autori cunoscuți, inclusiv părerea moderatorului, dar trebuie documentate clar aceste situații.
 
=== Născut prin afereză ===
 
Arată că lexemul (în generat PT sau IL) s-a născut dintr-o afereză, de exemplu ''-mpăcat'' sau ''-mpăcare''. Sistemul aplică automat această bifă la crearea lexemelor dependente (de exemplu, când salvați lexemul ''împăcat''). Puteți edita manual această bifă.
 
=== Admite afereză, admite apocopă ===
 
Arată că lexemul admite afereză (''împăca'' generează și toate formele fără ''î'': ''-mpac'', ''-mpaci'' etc.) și/sau apocopă (''copilu-'').
 
== Paradigma ==
 
Aici puteți vedea modificările. Verificați corectitudinea tuturor formelor înainte de a salva.
 
== Butoanele ==
 
=== Reafișează ===
 
Folosiți-l pentru a vedea modificările făcute, fără a le salva.
 
=== Salvează ===
 
Salvați modificările făcute.
 
=== Clonează ===
 
Clonarea creează un lexem aproape identic cu cel în curs de editare. El va avea același nume. Descrierea noului lexem va fi prefixată cu cuvântul CLONĂ. Clona va fi creată fără flexiuni (modelul de flexionare T1), chiar dacă lexemul original avea flexiuni.
 
Folosiți clonarea pentru a sparge un lexem nediferențiat în două lexeme omonime. De exemplu, dacă inițial toate definițiile pentru ''episcop'' sunt reunite într-o singură intrare cu un singur lexem, puteți să clonați acest lexem și să adăugați descrierile „prelat” și „aparat”. Apoi trebuie să asociați definițiile în mod corect cu cele două lexeme.
 
=== Wiki ===
 
Accesează pagina wiki pentru discuții pe marginea lexemului. Pagina este publică, dar nu este linkată de nicăieri în mod public. Dacă pagina nu există, va fi creată.
 
=== Renunță ===
 
Renunțați la modificările făcute.
 
=== Șterge ===
   
Șterge lexemul. Intrarea cu care el era asociat (și definițiile corespunzătoare) nu va fi ștearsă, dar, dacă nu este asociată cu niciun alt lexem, ea va deveni neasociată, ceea ce înseamnă că definițiile nu vor fi niciodată afișate ca rezultat al unei căutări. Probabil trebuie să vă asigurați că intrarea respectivă este asociată cu un alt lexem înainte de a-l șterge pe acesta.
 
<!--
Lexemele care sunt parte din LOC nu pot fi șterse, pentru a preveni modificarea accidentală a LOC. Scoateți întâi lexemul din LOC (dacă aveți dreptul), după care îl puteți șterge.
-->

Meniu de navigare