Diferență între revizuiri ale paginii „Editarea lexemelor”

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare
Linia 14: Linia 14:


O scurtă descriere, vizibilă public, pentru diferențierea omonimelor.
O scurtă descriere, vizibilă public, pentru diferențierea omonimelor.
=== Variante ===
Variantele nu pot avea sensuri, exemple, variante sau etimologii proprii. Ele pot avea pronunții și silabisiri proprii.


=== Silabisiri, pronunții ===
=== Silabisiri, pronunții ===

Versiunea de la data 5 octombrie 2016 11:30

Formă

Accentul trebuie indicat chiar și pentru lexemele monosilabice, altfel paradigma nu va conține deloc accente.

Valoarea acestui câmp este folosită la căutări și este vizibilă public la afișarea flexiunilor unui cuvânt.

Odată ce un lexem a fost inclus în LOC, numele și descrierea lexemului mai pot fi modificate numai de către moderatorii LOC.

Număr

Opțional, pentru numerotarea omonimelor.

Descriere

O scurtă descriere, vizibilă public, pentru diferențierea omonimelor.

Silabisiri, pronunții

Opționale, despărțite prin virgule.

Necesită accent

Majoritatea lexemelor necesită accent. Excepție fac cuvintele compuse, denumirile științifice de animale și plante, elementele de compunere etc.

Structurare

Cât timp structurarea este „în lucru”, persoanele autorizate pot modifica sensurile, variantele, silabisirile și pronunțiile. După trecerea în starea „așteaptă moderarea”, doar moderatorii mai pot schimba aceste valori.

Structurist

Structuristul este implicit utilizatorul care marchează structurarea ca „în lucru”. Doar administratorii îl pot modifica, iar structuristul însuși se poate dezabona (șterge).

Restricții

Litere din setul

  • Singular;
  • Plural;
  • Unipersonal;
  • Impersonal;
  • Trecut;
  • V (vocativ masculin/neutru forma 1);
  • v (vocativ masculin/neutru forma 2);
  • W (vocativ feminin forma 1);
  • w (vocativ feminin forma 2).

Precizări

O scurtă clasificare, vizibilă public, care marchează sursa flexiunii. Pentru cuvintele cu flexiuni în DOOM-ul curent (DOOM2 în acest moment), ea poate fi vidă. Sursele pot reprezenta dicționare, autori cunoscuți, inclusiv părerea moderatorului, dar trebuie documentate clar aceste situații.

Inclus în LOC

dexonline menține Lista Oficială de Cuvinte a Federației Române de Scrabble. Acest câmp poate fi modificat numai de către un set restrâns de administratori ai LOC.

Comentariu

Opțional, invizibil public. Dacă observați greșeli în paradigmă, notați-le în acest câmp și ele vor fi semnalate unui moderator cu drept de gestiune a LOC.

Clonează

Clonarea creează un lexem aproape identic cu cel în curs de editare. El va avea același nume și aceleași definiții asociate. Descrierea noului lexem va fi prefixată cu cuvântul CLONĂ. Clona va fi creată fără flexiuni (modelul de flexionare T1), chiar dacă lexemul original avea flexiuni.

Folosiți clonarea pentru a sparge un lexem nediferențiat în două lexeme omonime. De exemplu, dacă inițial toate definițiile pentru episcop sunt reunite într-un singur lexem, puteți să clonați acest lexem și să adăugați descrierile prelat și aparat. Apoi trebuie să asociați definițiile în mod corect cu cele două lexeme.

Șterge

Șterge lexemul. Definițiile cu care el era asociat nu vor fi șterse, dar, dacă nu sunt asociate cu niciun alt lexem, ele vor deveni neasociate, ceea ce înseamnă că nu vor fi niciodată afișate ca rezultat al unei căutări. Probabil trebuie să vă asigurați că definițiile respective sunt asociate cu un alt lexem înainte de a-l șterge pe acesta.

Lexemele care sunt parte din LOC nu pot fi șterse, pentru a preveni modificarea accidentală a LOC. Scoateți întâi lexemul din LOC, după care îl puteți șterge.