Editarea lexemelor

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Această pagină are un rând de butoane, două zone de editare (Proprietăți și Model de flexiune) și o zonă de afișare a paradigmei.

Rolul butoanelor este ușor de intuit. Câteva precizări în josul paginii.

Pagina de editare a lexemelor

Proprietăți

Formă

Accentul trebuie indicat chiar și pentru lexemele monosilabice, altfel paradigma nu va conține deloc accente.

Valoarea acestui câmp este folosită la căutări și este vizibilă public la afișarea flexiunilor unui cuvânt.

Odată ce un lexem a fost inclus în LOC, numele și descrierea lexemului mai pot fi modificate numai de către moderatorii LOC.

Necesită accent

Majoritatea lexemelor necesită accent. Acesta se marchează cu un apostrof înaintea vocalei accentuate, iar căsuța „necesită accent” trebuie să fie bifată.

Dacă accentul nu este cunoscut (denumirile științifice de animale și plante, numele proprii etc.) sau sunt mai multe vocale accentuate (cuvinte compuse), lăsați căsuța nebifată.

Descriere

O scurtă descriere, vizibilă public, pentru diferențierea omonimelor. În cazul lui sol am putea folosi descrierile „notă muzicală”, „emisar”, „monedă”...

Număr

Opțional, pentru numerotarea omonimelor.

Intrare

Intrarea asociată (valoare unică).

Silabisiri, pronunții

Opționale, despărțite prin virgule.

Etichete

Se pot adăuga etichete ilustrative (învechit, regional etc.) sau eticheta [admite vocativul], care activează afișarea formelor de vocativ dacă este cazul (persoane - băiat, doctor -, animate - cal, codru -, personificabile - râu, vânt).

Formă principală

Căsuță implicit bifată. Se debifează pentru variante (doftor = doctor).

Ignoră la căutările full-text

Căsuță implicit debifată. Se bifează în cazul cuvintelor care au o mare frecvență în texte, pentru a fi omise la căutări full-text (de, și, la etc.).

Model de flexiune

Fiecare lexem are minim un model de flexiune. Ex. privitor' are modelul A66 (roditor), adică se declină la fel ca roditor: privitor, privitoare, privitori, privitoare. Unele lexeme pot avea mai multe modele de flexiune. De exemplu, vis are un model cu pluralul în -e (vise, visele, viselor) și altul cu pluralul în -uri (visuri, visurile, visurilor). În acest caz lexemul trebuie clonat.

Tip + număr

Când adăugați un model nou, puteți căuta prin lista de modele unul care să se potrivească (selectați întâi tipul - ex. A -, apoi numărul - ex. 66). Alternativ, puteți indica un lexem care se declină similar. Pentru privitor, acestea ar putea fi amăgitor, ascultător etc. Modelul T1 este special, având semnificația „nu știm cum se flexionează acest lexem”. Se întâmplă mai des decât ați crede!

Restricții

Litere din setul

  • Singular;
  • Plural;
  • Unipersonal;
  • Impersonal;
  • Trecut;
  • V (vocativ masculin/neutru forma 1);
  • v (vocativ masculin/neutru forma 2);
  • W (vocativ feminin forma 1);
  • w (vocativ feminin forma 2).

Restricțiile se interpretează în sensul „numai...” (ex. S = numai formele de singular).

Atenție! Dacă folosiți metoda indicării unui lexem similar, verificați corectitudinea elementelor de mai sus!

Inclus în LOC

dexonline menține Lista Oficială de Cuvinte a Federației Române de Scrabble. Acest câmp poate fi modificat numai de către un set restrâns de administratori ai LOC.

Surse

Dicționarul (dicționarele) care menționează paradigma (doar dacă sunt surse mai puțin cunoscute; nu menționați DOOM, DEX etc.).

Precizări

O scurtă clasificare, vizibilă public, care marchează sursa flexiunii. Pentru cuvintele cu flexiuni în DOOM-ul curent (DOOM2 în acest moment), ea poate fi vidă. Sursele pot reprezenta dicționare, autori cunoscuți, inclusiv părerea moderatorului, dar trebuie documentate clar aceste situații.

Născut prin afereză

Arată că lexemul (în generat PT sau IL) s-a născut dintr-o afereză, de exemplu -mpăcat sau -mpăcare. Sistemul aplică automat această bifă la crearea lexemelor dependente (de exemplu, când salvați lexemul împăcat). Puteți edita manual această bifă.

Admite afereză, admite apocopă

Arată că lexemul admite afereză (împăca generează și toate formele fără î: -mpac, -mpaci etc.) și/sau apocopă (copilu-).


Paradigma

Aici puteți vedea modificările. Verificați corectitudinea tuturor formelor înainte de a salva.

Butoanele

Reafișează

Folosiți-l pentru a vedea modificările făcute, fără a le salva.

Salvează

Salvați modificările făcute.

Clonează

Clonarea creează un lexem aproape identic cu cel în curs de editare. El va avea același nume și aceeași intrare asociată. Descrierea noului lexem va fi prefixată cu cuvântul CLONĂ. Clona va fi creată fără flexiuni (modelul de flexionare T1), chiar dacă lexemul original avea flexiuni.

Folosiți clonarea pentru a sparge un lexem nediferențiat în două lexeme omonime. De exemplu, dacă inițial toate definițiile pentru episcop sunt reunite într-o singură intrare cu un singur lexem, puteți să clonați acest lexem și să adăugați descrierile „prelat” și „aparat”. Apoi trebuie să asociați definițiile în mod corect cu cele două lexeme.

Wiki

Accesează pagina wiki pentru discuții pe marginea lexemului. Pagina este publică, dar nu este linkată de nicăieri în mod public. Dacă pagina nu există, va fi creată.

Renunță

Renunțați la modificările făcute.

Șterge

Șterge lexemul. Intrarea cu care el era asociat (și definițiile corespunzătoare) nu va fi ștearsă, dar, dacă nu este asociată cu niciun alt lexem, ea va deveni neasociată, ceea ce înseamnă că definițiile nu vor fi niciodată afișate ca rezultat al unei căutări. Probabil trebuie să vă asigurați că intrarea respectivă este asociată cu un alt lexem înainte de a-l șterge pe acesta.

Lexemele care sunt parte din LOC nu pot fi șterse, pentru a preveni modificarea accidentală a LOC. Scoateți întâi lexemul din LOC (dacă aveți dreptul), după care îl puteți șterge.