Ghid pentru imaginea zilei

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Acest ghid este destinat desenatorilor imaginii zilei.

În primul rând, vă mulțumim pentru ajutorul pe care ni-l dați! În al doilea rând, iată câteva specificații.

Cronologie

În principiu, fiecare dintre colaboratorii noștri are alocate cuvintele dintr-o perioadă fixă a lunii (5 sau 10 zile pe lună).

Noi vom încerca să vă trimitem lista de cuvinte ale zilei pentru ilustrat cu cel puțin o lună înainte, ca să puteți lucra în ritmul dumneavoastră.

La rândul nostru, dorim să primim imaginile cu cel puțin o săptămână înainte de data afișării. Astfel, dacă vreodată intervine o urgență și nu puteți ilustra un cuvânt, avem timp să căutăm o altă soluție.

Lista de cuvinte

Puteți vizualiza cuvintele și imaginile asociate în pagina Cuvîntul Zilei: în partea de jos este un calendar prin care puteți naviga pentru a vedea toate cuvintele din trecut.

Dacă aveți un cont, puteți să aveți acces la:

 • calendarul extins (aceeași pagină, dar cu mai multe drepturi cînd sînteți logați): puteți vizualiza calendarul și imaginile asociate în viitor (pentru control);
 • lista de cuvinte și descrierile asociate (folosiți Pagina Moderatorului, din meniu sau direct: https://dexonline.ro/admin/)

Rezoluție: 300x300 pixeli

Imaginile publicate pe site au 300x300 pixeli. Ideal este ca dumneavoastră să ne oferiți imaginea la această rezoluție, pentru ca noi să o publicăm identic. Altfel, noi vom procesa imaginea astfel:

 • Vom decupa pătratul de latură maximă centrat în imaginea primită (dacă ne trimiteți o imagine dreptunghiulară, nu pătrată). Acest pas va pierde bucăți din imagine.
 • Vom redimensiona imaginea la 300x300, ceea ce poate introduce artefacte nedorite.

Exemplu: dacă ne trimiteți o imagine de 1000x600, noi vom decupa un pătrat de 600x600 din centrul ei, aruncând două fâșii de 200x600 în stânga și în dreapta imaginii. Apoi vom redimensiona pătratul la 300x300.

Realizare

Aici nu există reguli. Dacă am ajuns să colaborăm, probabil vă cunoaștem stilul și rezonăm cu el.

Modalitatea de trimitere

Puteți să îi trimiteți imaginile lui Doru sau lui Radu. Alternativ, este mai comod și mai rapid să le trimiteți prin e-mail, cu următorii parametri:

 • către: wotd arond dexonline punct ro
 • subiectul: <parolă> <cuvânt>, unde
  • parola o aflați de la noi
  • cuvântul este cuvântul pe care îl ilustrați, fără diacritice pentru simplitate
 • imaginea trebuie atașată, nu inclusă direct în mesaj

Adresa de e-mail este conectată cu un program care preia imaginea și o încarcă pe site. El vă va răspunde la e-mail pentru a vă anunța dacă operația s-a terminat cu succes sau dacă au apărut erori.