Diferență între revizuiri ale paginii „Ghid pentru structurare”

fără descrierea modificării
Linia 1: Linia 1:
Prin '''structurarea definițiilor''' înțelegem crearea unei structuri pentru fiecare lexem (cuvânt) care să includă, frumos categorisite, toate informațiile din toate definițiile pentru acel lexem: sensurile cuvântului, locuțiuni și expresii, exemple de folosire, etimologie, variante, relații cu alte cuvinte (sinonime, antonime), silabisiri, pronunții și altele. Această structură va fi un mare pas înainte față de reprezentarea curentă a definițiilor, pentru două motive principale:
Prin '''structurarea definițiilor''' înțelegem crearea unei structuri pentru fiecare intrare (cuvânt) care să includă, frumos categorisite, toate informațiile din toate definițiile pentru acea intrare: sensurile cuvântului, locuțiuni și expresii, exemple de folosire, etimologie, variante, relații cu alte cuvinte (sinonime, antonime), silabisiri, pronunții, toate formele flexionare și altele. Această structură va fi un mare pas înainte față de reprezentarea curentă a definițiilor, pentru două motive principale:


# În prezent definițiile sunt simple bucăți de text cu marcaje de formatare (bold, italic etc.). În această reprezentare, toate elementele de mai sus sunt amestecate și imposibil de analizat separat.
# În prezent definițiile sunt simple bucăți de text cu marcaje de formatare (bold, italic etc.). În această reprezentare, toate elementele de mai sus sunt amestecate și imposibil de analizat separat.
# Definiția structurată va elimina redundanța (asemănările) între diversele dicționare folosite, care încarcă inutil pagina.
# Definiția structurată va elimina redundanța (asemănările) între diversele dicționare folosite, care încarcă inutil pagina.


Această pagină este în lucru. Urmăriți și [[{{TALKPAGENAME}}|discuția aferentă paginii]] pentru idei nedefinitivate sau neimplementate.
În principiu, o intrare are asociate:
* unul sau mai mulți arbori de sensuri;
* unul sau mai multe lexeme;
* una sau mai multe definiții.
 
'''Această pagină este în lucru. Urmăriți și [[{{TALKPAGENAME}}|discuția aferentă paginii]] pentru idei nedefinitivate sau neimplementate.'''


== Interfață ==
== Interfață ==


[[File:structurare.png|300px|right|pagina de structurare a lexemului ''privitor'']]
Structurarea are multe componente și vă poate descuraja. Partea bună este că puteți experimenta fără să apăsați butoanele „Salvează”. Atunci nimic nu se salvează pe server, deci nu puteți strica nimic. Puteți apăsa butoanele „Reafișează” pentru a vedea efectul modificărilor propuse.
 
Procesul de structurare are mai multe etape, care se realizează în pagini separate:
* pagina de editare a intrării;
* pagina de editare a arborilor;
* pagina de editare a lexemului;
* pagina de editare a unei definiții.
 
Vă recomandăm să deschideți paginile necesare în ferestre separate, pentru a putea trece ușor de la una la alta pentru a vedea anumite detalii sau pentru a copia fragmente de text (definiții, etimologii).


Pagina de editare a lexemului -- în care se petrece structurarea -- are multe componente și vă poate descuraja. Partea bună este că puteți experimenta fără să apăsați butonul „Salvează”. Atunci nimic nu se salvează pe server, deci nu puteți strica nimic. Puteți apăsa butonul „Reafișează” pentru a vedea efectul modificărilor propuse.
Să le examinăm pe rând, luând ca exemplu o intrare în curs de structurare (''privitor'').


Pagina conține 5 ferestre. Le puteți redimensiona, derula, minimiza și maximiza după cum vă convine. Să le examinăm pe rând, luând ca exemplu un lexem în curs de structurare (''privitor'').
=== Pagina de editare a intrării ===


=== Fereastra „Proprietăți” ===
[[Fișier:Editare_intrare.png|500px|right|Pagina de editare a intrării]]


* '''Nume:''' acesta este numele efectiv al lexemului, deci ''privitor''. Dacă accentuarea este cunoscută, este precizată aici printr-un apostrof (''privit'or'').
În partea superioară există următoarele câmpuri:
* '''Număr:''' un număr de ordine, numai pentru omonime. În cazul lui ''sol'', am folosi 1 pentru nota sol, 2 pentru sensul de emisar, 3 pentru moneda peruană...
* Descriere - de regulă cuvântul definit. Pot exista și precizări în cazul omonimelor (de exemplu pentru ''sol'' putem avea „notă muzicală”, „emisar”, monedă” etc.).
* '''Descriere:''' o scurtă descriere, numai pentru omonime. În cazul lui ''sol'' am putea folosi descrierile „notă muzicală”, „emisar”, „monedă”...
* Structurare - starea actuală a procesului.
* '''Structurare:''' stadiul structurării. Dumneavoastră veți alege lexeme nestructurate, le veți marca „în lucru” și veți lucra asupra lor. Apoi, le veți trece în stadiul „așteaptă moderarea”, iar un moderator le va trece în stadiul „structurare terminată”.
* Structurist - moderatorul care și-a rezervat-o pentru structurare.
* '''Silabisiri:''' opțional, una sau mai multe silabisiri, dacă lexemul are silabisiri particulare.
* Lexeme - lexemul (lexemele) asociat(e).
* '''Pronunții:''' idem
* Arbori - arborele (arborii) asociat(i).
* '''Variantă a lui:''' pentru lexemele care sunt variante (''ferăstrău'') ale unei forme principale (''fierăstrău''), indicăm aici forma principală.
Urmează un rând de butoane a căror funcționalitate este ușor de intuit, apoi o zonă în care sunt afișați arborii (fiecare având un link către pagina de editare) și apoi definițiile asociate.
* '''Variante:''' variantele lexemului, dacă există. ''Fierăstrău'' are variantele ''ferăstrău, ferestrău, herăstrău''.


=== Fereastra „Paradigmă” ===
=== Fereastra „Paradigmă” ===
Lingviști
617 modificări