Ghidul dicționarului vizual

De la dexonline wiki
Versiunea din 29 decembrie 2014 12:52, autor: Cătălin.Frâncu (discuție | contribuții)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Sari la navigare Sari la căutare

Acesta este un ghid de utilizare a dicționarului vizual. Vom exemplifica pașii de urmat pe o imagine, să zicem vită.

Pregătire

Pagina de pornire a dicționarului vizual este http://dexonline.ro/admin/visual.php. Asigurați-vă că o puteți deschide. Dacă nu, luați legătura cu echipa Dexonline pentru a cere drepturi de editare a dicționarului vizual.

Optimizați imaginea de încărcat (pas opțional, dar recomandat dacă știți cum se face)

Imaginile PNG pot fi optimizate în diverse feluri astfel încât, fără să modifice vreun pixel, fișierul rezultat să fie cât mai mic. Diferența poate fi considerabilă: dacă de la 1,5 MB reducem imaginea la 1,0 MB, ne facem nouă înșine economie de bandă și facem pagina să se încarce mai repede pentru utilizator.

Instalați-vă programul OptiPNG (descărcați versiunea stabilă). Desfaceți arhiva și copiați executabilul în directorul în care țineți imaginile. Apoi rulați comanda

optipng nume_fișier.png

Avem în proiect să facem automat acest lucru pentru fiecare imagine adăugată, dar nu am ajuns încă acolo.

Încărcați o poză

Pagina de intrare în dicționarul vizual constă dintr-un fel de manager de fișiere încorporat în browser.

Alegeți un nume potrivit pentru imagine, care să fie ușor de găsit, de exemplu vită.png. Încărcați imaginea vită.png în directorul v/. Dacă nu există un director corespunzător primei litere a cuvântului, creați-l.

Dați click dreapta pe imaginea încărcată și selectați opțiunea „Etichetează acest lexem”. Alternativ, puteți da click stânga pe imagine pentru a o selecta, apoi apăsați butonul cu roată dințată portocalie.

Alegeți un lexem pentru imagine

Acum ar trebui să fiți pe pagina de etichetare a lexemului. La Informații imagine / Cuvânt asociat, alegeți un lexem care să descrie imaginea, în acest caz „vită”. Ignorați bifa etichetarea este completă. Apăsați butonul actualizează.

În principiu, lexemul va coincide cu numele imaginii. Momentan avem suport pentru asocierea unui singur lexem, deși pe viitor poate vom avea nevoie de mai multe.

Stabiliți lista de etichete care trebuie adăugate

Documentul „Ilustrații dexonline” din Google Drive conține o listă inițială de etichete pe care ni le dorim pentru imagine. (Dacă nu aveți acces la document, cereți.) La acestea se adaugă orice etichete a mai identificat desenatorul în procesul de ilustrare. De exemplu, Roxana anexează materiale din care s-a documentat, care uneori conțin și alte etichete decât cele stabilite inițial.

Adăugați etichetele la imagine

Pentru fiecare etichetă, faceți operațiile necesare în secțiunea Adaugă o etichetă nouă.

  • Alegeți un lexem. Din nou, momentan avem suport pentru asocierea unui singur lexem.
  • Modificați textul de afișat, dacă valoarea implicită (egală cu lexemul) nu este bună. De exemplu, pentru lexemul „piept” vrem de fapt să afișăm textul „cap de piept”.
  • Dați click pe imagine unde doriți să fie centrată eticheta.
  • Dați click pe setează coordonatele.
  • Dați click pe imagine unde doriți să se afle vârful săgeții.
  • Dați click pe celălalt buton setează coordonatele.
  • Dați click pe salvează eticheta.

Puteți face operațiile în orice ordine (mai puțin salvarea, evident, care trebuie să fie ultima). La orice moment puteți previzualiza rezultatele de până acum.

Când terminați, puteți închide fereastra sau puteți naviga înapoi la pagina de imagini.

Pentru a modifica ulterior o etichetă

Această interfață este (și mai) rudimentară. Tabelul Etichete existente conține etichetele deja adăugate. Dacă dați dublu-click pe una dintre ele, îi puteți modifica parametrii. Din păcate, nu mai puteți modifica lexemul nici nu mai aveți acces la clickul pe imagine pentru modificarea coordonatelor. Pentru operații complexe, este mai rapid să ștergeți eticheta și să creați una nouă.

Pentru a șterge o etichetă existentă

Faceți click pe etichetă în tabelul Etichete existente, apoi click pe iconița cu coșul de gunoi.

Verificați rezultatele și la rezoluții mai mici

Când imaginea este mică, etichetele încep să se înghesuie una într-alta și chiar se pot suprascrie, ceea ce arată urât. Micșorați dimensiunea ferestrei de browser și apăsați din nou butonul previzualizează etichetele, până când imaginea are o rezoluție de circa 800x600. Dacă unele etichete se suprapun, modificați-le pentru a le separa.

Rezultate

Imaginea le va apărea utilizatorilor care caută fie lexemul asociat imaginii, fie unul din lexemele asociate etichetelor.