Ghidul lingvistului

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Introducere

Vă mulțumim pentru intenția de a ne ajuta! DEX online caută să elaboreze un compendiu de exprimare corectă și ajutorul dumneavoastră este important. Precizăm că dorim să colaborăm cu lingviști și lexicografi de profesie, pentru a conferi autoritate acestui compendiu.

Pași pregătitori

Activați-vă diacriticele

Este vital să vă configurați calculatorul astfel încât să puteți citi și tasta semnele diacritice românești (Ă, Â, Î, Ș, Ț). Altfel, dacă dumneavoastră doriți să ne ajutați, dar produceți documente fără diacritice, atunci altcineva va trebui să petreacă foarte mult timp adăugând diacritice în textul dumneavoastră, ceea ce este o operație extrem de costisitoare. Din motive istorice, pentru literele Ș și Ț există două variante: cele cu virgulă (Ș, Ț) și cele cu sedilă (Ş, Ţ). Noi le folosim pe cele corecte, cu virgulă dedesubt.

Instrucțiunile exacte pentru a vă configura calculatorul să permită scrierea cu diacritice depind de tastatura pe care o aveți și de sistemul de operare folosit. Wikipedia prezintă un ghid detaliat care acoperă majoritatea cazurilor. Dacă întâmpinați dificultăți, contactați un administrator Civvic.ro și vă vom ajuta cu instrucțiuni specifice pentru calculatorul dumneavoastră.

Creați-vă un OpenID

Conținutul lingv.dexonline.ro este public, dar pentru crearea sau modificarea paginilor este nevoie să vă autentificați. lingv.dexonline.ro nu are propriul său sistem de conturi, ci necesită autentificarea cu OpenID; acesta este un standard deschis și larg răspândit pentru autentificarea indirectă a utilizatorilor. Avantajele OpenID sunt:

  • O mulțime de site-uri populare servesc și ca furnizori de OpenID, deci dacă aveți deja un cont de Google sau Yahoo, aveți automat și un OpenID.
  • Nu este nevoie să vă înregistrați și să completați o serie de informații pe Civvic.ro, ceea ce vă economisește timp.
  • Nu este nevoie să țineți minte o parolă în plus.
  • Un cont OpenID, odată creat, poate fi refolosit pe orice site care admite OpenID, iar numărul acestora este în creștere.

Creați-vă un cont pe lingv.dexonline.ro

  • În dreapta-sus, dați click pe Autentificare cu OpenID.
  • Conectați-vă cu contul creat în secțiunea anterioară.
  • La revenirea pe lingv.dexonline.ro, selectați opțiunea un nume la alegere.
  • Introduceți numele sub care veți semna articolele. Vă recomandăm numele dumneavoastră întreg, cum ar fi Cătălin.Frâncu sau Cătălin Frâncu.

Luați legătura cu DEX online pentru aprobarea contului

Presupunem că ați stat deja de vorbă cu noi pentru a stabili termenii colaborării înainte de a vă crea un cont. Acum, contactați-ne din nou și spuneți-ne numele contului creat, pentru ca noi să vă dăm dreptul de editare și creare de articole.

Familiarizați-vă cu MediaWiki

lingv.dexonline.ro este un sistem wiki (engleză), adică un site web care permite editarea colaborativă a paginilor. Fiecare articol pe care îl scrieți este o pagină pe acest wiki, de exemplu Calcuri inutile. Există o multitudine de pachete software care implementează site-uri wiki; lingv.dexonline.ro folosește motorul MediaWiki, unul dintre cele mai populare, pe care îl folosește și Wikipedia.

La editarea unei pagini wiki, trebuie respectată sintaxa wiki, adică notațiile prin care specificați că doriți să obțineți text bold, italic, titluri și subtitluri pentru secțiuni, cuprinsuri, legături, tabele, imagini etc. Sintaxa MediaWiki este documentată în următoarele pagini: formatare, legături, tabele, imagini și formule.

Vă încurajăm să vizitați pagina Sandbox, care este un „teren de joacă” în care puteți opera orice modificări doriți pentru a vă exersa cunoștințele de wiki. Puteți folosi și sandbox-ul Wikipedia.

O soluție eficientă poate fi și învățarea din exemple. Dați click pe Modificare sau pe Sursă pagină în dreapta-sus și studiați conținutul acestui ghid sau al oricărei alte pagini pentru a vedea cum diferite notații se traduc în diferite elemente de prezentare.

Ghid pas cu pas pentru modificarea unui articol

Crearea unui articol

Puteți crea un articol nou tastându-i titlul în cutia de căutare din dreapta-sus. De exemplu, tastați „Titlul meu aici” și apăsați Enter. Veți primi o pagină care vă informează că nu există rezultate și se oferă să creeze acea pagină. Creați pagina, introduceți conținutul folosind sintaxa wiki și salvați pagina. Nu căutați perfecțiunea; totul se poate modifica și îmbunătăți ulterior. Puteți salva articolul și pe parcurs, nu trebuie să așteptați până la sfârșit.

Când sunteți mulțumit de conținutul articolului, puteți marca pagina pentru propagare automată în lista de articole de exprimare, incluzând următorul text la sfârșitul articolului:

[[Categorie:Sincronizare]]
{{CuvinteCheie|cuvânt1, cuvânt2, cuvânt3...}}

Cuvintele pe care le adăugați la CuvinteCheie vor provoca legături către acest articol atunci când sunt căutate pe DEX online. De exemplu, la căutarea determinat în DEX online veți vedea o legătură către articolul Calcuri inutile, deoarece articolul include determinat printre cuvintele-cheie.

Formate

Întrucât adesea veți avea nevoie să includeți o legătură către o definiție din DEX online, am creat un format (engl. template) pentru a vă oferi o notație prescurtată. Vedeți Format:D.

Colaborarea cu alți editori

Acest site are o natură colaborativă. Puteți interacționa cu ceilalți editori în următoarele feluri:

  • Pentru a vedea modificările făcute de alți editori, vizitați pagina Special:Schimbări recente.
  • Dacă doriți să vă abonați la lista de schimbări ca la un blog, și să o puteți consulta, de exemplu, cu Google Reader sau cu alt cititor de bloguri, vizitați pagina Special:Schimbări recente și dați click pe „Atom” în partea stângă.
  • Dacă doriți să primiți un email la modificarea oricărei pagini, luați legătura cu Utilizator:Cătălin.Frâncu pentru a vă adăuga adresa pe listă.
  • Pentru a vedea istoria unui articol, vizitați pagina articolului și dați click pe „Istoric” în dreapta sus.
  • Pentru a discuta conținutul unui articol, vizitați pagina articolului și dați click pe „Discuție”, apoi introduceți observațiile dumneavoastră.
  • Aveți dreptul și să modificați orice articol, indiferent de autor, dar vă rugăm să rețineți că paternitatea îi aparține autorului și eticheta wiki cere să luați legătura cu el înainte sau după ce efectuați modificările.