Ghidul lingvistului

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Introducere

Vă mulțumim pentru intenția de a ne ajuta! DEX online caută să elaboreze un compendiu de exprimare corectă și ajutorul dumneavoastră este important. Precizăm că dorim să colaborăm cu lingviști și lexicografi de profesie, pentru a conferi autoritate acestui compendiu.

Pași pregătitori

Activați-vă diacriticele

Este vital să vă configurați calculatorul astfel încât să puteți citi și tasta semnele diacritice românești (Ă, Â, Î, Ș, Ț). Altfel, dacă dumneavoastră doriți să ne ajutați, dar produceți documente fără diacritice, atunci altcineva va trebui să petreacă foarte mult timp adăugând diacritice în textul dumneavoastră, ceea ce este o operație extrem de costisitoare. Din motive istorice, pentru literele Ș și Ț există două variante: cele cu virgulă (Ș, Ț) și cele cu sedilă (Ş, Ţ). Noi le folosim pe cele corecte, cu virgulă dedesubt.

Instrucțiunile exacte pentru a vă configura calculatorul să permită scrierea cu diacritice depind de tastatura pe care o aveți și de sistemul de operare folosit. Wikipedia prezintă un ghid detaliat care acoperă majoritatea cazurilor. Dacă întâmpinați dificultăți, contactați un administrator Civvic.ro și vă vom ajuta cu instrucțiuni specifice pentru calculatorul dumneavoastră.

Creați-vă un OpenID

Conținutul lingv.dexonline.ro este public, dar pentru crearea sau modificarea paginilor este nevoie să vă autentificați. lingv.dexonline.ro nu are propriul său sistem de conturi, ci necesită autentificarea cu OpenID; acesta este un standard deschis și larg răspândit pentru autentificarea indirectă a utilizatorilor. Avantajele OpenID sunt:

  • O mulțime de site-uri populare servesc și ca furnizori de OpenID, deci dacă aveți deja un cont de Google sau Yahoo, aveți automat și un OpenID.
  • Nu este nevoie să vă înregistrați și să completați o serie de informații pe Civvic.ro, ceea ce vă economisește timp.
  • Nu este nevoie să țineți minte o parolă în plus.
  • Un cont OpenID, odată creat, poate fi refolosit pe orice site care admite OpenID, iar numărul acestora este în creștere.

Creați-vă un cont pe lingv.dexonline.ro

  • În dreapta-sus, dați click pe „Autentificare cu OpenID”.
  • Conectați-vă cu contul creat în secțiunea anterioară.
  • La revenirea pe lingv.dexonline.ro, selectați opțiunea „un nume la alegere”
  • Introduceți numele sub care veți semna articolele. Vă recomandăm numele dumneavoastră întreg, cum ar fi Cătălin.Frâncu sau Cătălin Frâncu.

Familiarizați-vă cu MediaWiki

lingv.dexonline.ro este un sistem wiki (engleză), adică un site web care permite editarea colaborativă a paginilor. Fiecare articol pe care îl scrieți este o pagină pe acest wiki, de exemplu Calcuri inutile. Există o multitudine de pachete software care implementează site-uri wiki; lingv.dexonline.ro folosește motorul MediaWiki, unul dintre cele mai populare, pe care îl folosește și Wikipedia.

La editarea unei pagini wiki, trebuie respectată sintaxa wiki, adică notațiile prin care specificați că doriți să obțineți text bold, italic, titluri și subtitluri pentru secțiuni, cuprinsuri, legături, tabele, imagini etc. Sintaxa MediaWiki este documentată în următoarele pagini: formatare, legături, tabele, imagini și formule.

Vă încurajăm să vizitați pagina Sandbox, care este un „teren de joacă” în care puteți opera orice modificări doriți pentru a vă exersa cunoștințele de wiki. Puteți folosi și sandbox-ul Wikipedia.