Ghidul lingvistului

De la Dexonline wiki
Versiunea din 25 octombrie 2018 13:41, autor: Cătălin.Frâncu (Discuție | contribuții)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Jump to navigation Jump to search

Introducere

Vă mulțumim pentru intenția de a ne ajuta! dexonline caută să elaboreze un compendiu de exprimare corectă și ajutorul dumneavoastră este important. Precizăm că dorim să colaborăm cu lingviști și lexicografi de profesie, pentru a conferi autoritate acestui compendiu.

Pași pregătitori

Activați-vă diacriticele

Este vital să vă configurați calculatorul astfel încât să puteți citi și tasta semnele diacritice românești (Ă, Â, Î, Ș, Ț). Altfel, dacă dumneavoastră doriți să ne ajutați, dar produceți documente fără diacritice, atunci altcineva va trebui să petreacă foarte mult timp adăugând diacritice în textul dumneavoastră, ceea ce este o operație extrem de costisitoare. Din motive istorice, pentru literele Ș și Ț există două variante: cele cu virgulă (Ș, Ț) și cele cu sedilă (Ş, Ţ). Noi le folosim pe cele corecte, cu virgulă dedesubt.

Instrucțiunile exacte pentru a vă configura calculatorul să permită scrierea cu diacritice depind de tastatura pe care o aveți și de sistemul de operare folosit. Wikipedia prezintă un ghid detaliat care acoperă majoritatea cazurilor. Dacă întâmpinați dificultăți, contactați un administrator al dexonline și vă vom ajuta cu instrucțiuni specifice pentru calculatorul dumneavoastră.

Creați-vă un cont pe dexonline.ro

Nimic special aici, vizitați pagina de autentificare și alegeți-vă un nume de cont și o parolă.

Creați-vă un cont pe wiki.dexonline.ro

Pe wiki.dexonline.ro nu permitem crearea neîngrădită de conturi. Vă rugăm să ne trimiteți un e-mail cu numele de cont favorit (preferabil „Prenume.Nume” sau „Prenume Nume”, dar nu obligatoriu). Apoi, noi vom crea contul.

Luați legătura cu dexonline pentru aprobarea contului

Presupunem că ați stat deja de vorbă cu noi pentru a stabili termenii colaborării înainte de a vă crea un cont. Acum, contactați-ne din nou și spuneți-ne numele contului creat, pentru ca noi să vă dăm dreptul de editare și creare de articole.

Familiarizați-vă cu MediaWiki

wiki.dexonline.ro este un sistem wiki (engleză), adică un site web care permite editarea colaborativă a paginilor. Fiecare articol pe care îl scrieți este o pagină pe acest wiki, de exemplu Articol/Diverse/Calcuri greșite. Există o multitudine de pachete software care implementează site-uri wiki; wiki.dexonline.ro folosește motorul MediaWiki, unul dintre cele mai populare, pe care îl folosește și Wikipedia.

La editarea unei pagini wiki, trebuie respectată sintaxa wiki, adică notațiile prin care specificați că doriți să obțineți text bold, italic, titluri și subtitluri pentru secțiuni, cuprinsuri, legături, tabele, imagini etc. Sintaxa MediaWiki este documentată în următoarele pagini: formatare, legături, tabele, imagini și formule.

Vă încurajăm să vizitați pagina Sandbox, care este un „teren de joacă” în care puteți opera orice modificări doriți pentru a vă exersa cunoștințele de wiki. Puteți folosi și sandbox-ul Wikipedia.

O soluție eficientă poate fi și învățarea din exemple. Dați click pe Modificare sau pe Sursă pagină în dreapta-sus și studiați conținutul acestui ghid sau al oricărei alte pagini pentru a vedea cum diferite notații se traduc în diferite elemente de prezentare.

Ghid pas cu pas pentru modificarea unui articol

La Ghid pas cu pas pentru modificare găsiți un articol pas cu pas, cu imagini, pentru autentificare și modificarea unui articol.

Crearea unui articol

Puteți crea un articol nou tastându-i titlul în cutia de căutare din dreapta-sus. De exemplu, tastați „Titlul meu aici” și apăsați Enter. Veți primi o pagină care vă informează că nu există rezultate și se oferă să creeze acea pagină. Creați pagina, introduceți conținutul folosind sintaxa wiki și salvați pagina. Nu căutați perfecțiunea; totul se poate modifica și îmbunătăți ulterior. Puteți salva articolul și pe parcurs, nu trebuie să așteptați până la sfârșit.

Când sunteți mulțumit de conținutul articolului, puteți marca pagina pentru propagare automată în lista de articole de exprimare, incluzând următorul text la sfârșitul articolului:

[[Categorie:Sincronizare]]
{{CuvinteCheie|cuvânt1, cuvânt2, cuvânt3...}}

Cuvintele pe care le adăugați la CuvinteCheie vor provoca legături către acest articol atunci când sunt căutate pe dexonline. De exemplu, la căutarea determinat în dexonline veți vedea o legătură către articolul Calcuri inutile, deoarece articolul include determinat printre cuvintele-cheie. Puteți obține același efect și prin formatele Format:Cc sau Format:Ccd, discutate mai jos.

Formate (engl. templates)

  • Format:D vă oferă o notație prescurtată pentru a include o legătură către o definiție din dexonline;
  • Format:Cc vă oferă o notație prescurtată pentru a marca un cuvânt drept cuvânt-cheie.
  • Format:Ccd este o combinație a celor două anterioare.

Colaborarea cu alți editori

Acest site are o natură colaborativă. Puteți interacționa cu ceilalți editori în următoarele feluri:

  • Pentru a vedea modificările făcute de alți editori, vizitați pagina Special:Schimbări recente.
  • Dacă doriți să vă abonați la lista de schimbări ca la un blog, și să o puteți consulta, de exemplu, cu Google Reader sau cu alt cititor de bloguri, vizitați pagina Special:Schimbări recente și dați click pe „Atom” în partea stângă.
  • Dacă doriți să primiți un email la modificarea oricărei pagini, luați legătura cu Utilizator:Cătălin.Frâncu pentru a vă adăuga adresa pe listă.
  • Pentru a vedea istoria unui articol, vizitați pagina articolului și dați click pe „Istoric” în dreapta sus.
  • Pentru a discuta conținutul unui articol, vizitați pagina articolului și dați click pe „Discuție”, apoi introduceți observațiile dumneavoastră.
  • Aveți dreptul și să modificați orice articol, indiferent de autor, dar vă rugăm să rețineți că paternitatea îi aparține autorului și eticheta wiki cere să luați legătura cu el înainte sau după ce efectuați modificările.