Informații

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Ce este Dexonline

Dexonline este transpunerea pe Internet a unor dicționare de prestigiu ale limbii române. El este creat și întreținut de un colectiv de voluntari. Definițiile sunt preluate textual din sursele menționate, cu excepția greșelilor evidente de tipar, pe care le-am corectat. Dexonline este un proiect distribuit; oricine dorește poate ajuta la dezvoltarea proiectului, de exemplu contribuind cu definiții noi sau donând Asociației Dexonline o mică sumă de bani.

Accesul la Dexonline va fi întotdeauna gratuit. Puteți descărca o parte din definițiile noastre, liber și gratuit, sub licența publică generală GNU (GPL).

Ce nu este Dexonline

Există multe păreri greșite despre rostul și principiile Dexonline. Multă lume încearcă să ne ceară ajutorul acolo unde nu-l putem oferi sau să ne ajute în feluri care nu ne folosesc. Încercăm deci să lămurim câteva lucruri:

 • Nu suntem lingviști de profesie. Voluntarii care întrețin proiectul sunt pasionați de limba română și unii din ei au mai multe cunoștințe lingvistice decât omul mediu, dar atât. Dacă ne scrieți un mesaj întrebându-ne care este sensul unui cuvânt sau cum se folosește corect o expresie, vom încerca să vă dăm un răspuns competent, dar nu unul cu autoritate. Este posibil să nu știm nici noi mai multe decât puteți afla dumneavoastră din definițiile din Dexonline.
 • Nu suntem subordonați Academiei Române nici altui for. De la începutul proiectului am încercat să colaborăm cu Academia Română, dar nu a existat dorința de comunicare. Suntem recunoscători Academiei Române că nu s-a împotrivit proiectului Dexonline, dar o colaborare în adevăratul sens al cuvântului nu a existat niciodată.
 • Nu suntem autorii definițiilor prezentate. După fiecare definiție precizăm clar care este sursa folosită. Există două seturi mici de excepții: sursa „dexonline”, care ne aparține, și sursa „neoficial”, pe care încercăm să nu o mai folosim.
 • Nu dorim să modificăm definițiile existente, deoarece nu ne aparțin, dar sistemul ne permite să facem adnotări pe marginea lor.
 • Nu dorim să extindem dicționarul cu definiții provenite din opinia personală a unui utilizator. Ne bazăm pe contribuțiile voluntare, dar ele trebuie să provină dintr-o sursă autorizată (prin care de obicei înțelegem un dicționar tipărit). Aceasta ne conferă mai multă autoritate.
 • Nu oferim un dicționar complet. Așa ceva nu există, nici chiar după ce am încorporat cinci dicționare întregi. Dar calitatea Dexonline a crescut în permanență în ultimii ani și sperăm să continuăm așa.
 • Nu oferim un dicționar bilingv. Există deja dicționare bilingve pe Internet de o calitate foarte bună.

Avantaje

Avantajele Dexonline față de un dicționar pe hârtie sunt:

 • Căutarea mai simplă a cuvintelor. Tastarea cuvântului ia considerabil mai puțin decât frunzărirea paginilor.
 • Căutări aproximative. Dacă nu cunoașteți forma corectă a unui cuvânt, puteți încerca o scriere aproximativă și Dexonline va găsi forma corectă. De exemplu, căutând cuvântul geizer, veți fi trimiși la forma corectă „gheizer”.
 • Trimiterile. Definițiile conțin la rândul lor cuvinte care pot fi necunoscute. Într-un dicționar pe hârtie, este necesară o nouă căutare pentru a găsi explicația cuvântului necunoscut. În Dexonline, trimiterea se face printr-un clic pe cuvântul necunoscut.
 • Căutarea mai multor definiții simultan, folosind expresii regulate.
 • Căutarea în mai multe dicționare simultan. Dacă definiția unui cuvânt a fost găsită și în DEX, și în Dicționarul de Neologisme, veți primi ambele definiții.
 • Corectarea erorilor. Oricine depistează o eroare de ortografie într-o definiție o poate semnala, și greșeala va fi corectată rapid. Textul unui dicționar pe hârtie este bătut în cuie.
 • Extensibilitatea. Voluntarii Dexonline îmbogățesc în permanență baza de date cu definiții noi și fac comentarii pe marginea celor existente, dacă găsesc ambiguități sau contradicții.
 • Aplicațiile externe. Deoarece baza de date a Dexonline este disponibilă liber și gratuit, multă lume o folosește pentru scopuri din cele mai variate, de la un dicționar explicativ offline (pe care îl puteți instala și folosi pe calculatorul dumneavoastră) până la dicționare de rime, corectoare ortografice sau jocuri de spânzurătoare și rebus.
 • Conjugări și declinări. Pentru a economisi spațiu, multe dicționare oferă doar una-două dintre formele declinate. Dexonline le oferă complet.