Diferență între revizuiri ale paginii „Articol/DOOM2/1.2. Semnele ortografice”

formatare virgulă
(formatare bară oblică și linie de pauză)
(formatare virgulă)
Linia 159: Linia 159:
===  1.2.7. Virgula [,] ===
===  1.2.7. Virgula [,] ===


Deşi este semn de punctuaţie, virgula<ref>Plasată la nivelul inferior al rândului.</ref> (neprecedată, dar, bineînţeles, urmată de blanc) se foloseşte uneori cu o funcţie asemănătoare cu a cratimei:
Deşi este semn de '''punctuaţie''', virgula<ref>Plasată la nivelul inferior al rândului.</ref> ('''neprecedată, dar''', bineînţeles, '''urmată de blanc''') se foloseşte uneori cu o funcţie asemănătoare cu a cratimei:
 
* în interiorul unor '''locuţiuni''' adverbiale cu structură simetrică: ''cu chiu, cu vai''; ''de bine, de rău'' (v. şi '''4.3. Scrierea locuţiunilor''');
În interiorul unor locuţiuni adverbiale cu structură simetrică: cu chiu, cu vai; de bine, de rău (v. şi 4.3. Scrierea locuţiunilor);
* între '''interjecţii identice''' care se repetă (''boc, boc''; ''cioc, cioc, cioc''; ''hai, hai''; ''ham, ham''; ''mac, mac''; ''miau, miau''; ''nani, nani'') sau între interjecţii cu '''valoare apropiată''' (''trosc, pleosc'').
intre interjecţii identice care se repetă (boc, boc; cioc, cioc, cioc; hai, hai; ham, ham; mac, mac; miau, miau; nani, nani) sau intre interjecţii cu valoare apropiată (trosc, pleosc).
* între '''cuvinte''' care '''se repetă''' '''identic''' (''doar, doar'') — sau cu unele '''modificări''': ''încet, încetişor''.
 
*:Acestea se pot despărţi şi prin '''cratimă''' (''cioc-cioc-cioc''; ''doar-doar''; ''încet-încetişor'') sau, în cazul interjecţiilor, prin '''semnul exclamării''' (''boc! boc!''; ''trosc! pleosc!''). '''Succesiunile''' de interjecţii cu valori '''diferite''' se scriu în cuvinte '''separate''' (''ia hai'').
Între cuvinte care se repetă — identic (doar, doar) — sau cu unele modificări: încet, încetişor.
 
Acestea se pot despărţi şi prin cratimă (cioc-cioc-cioc; doar-doar; încet-încetişor) sau, în cazul interjecţiilor, prin semnul exclamării (boc! boc!; trosc! pleosc!). Succesiunile de interjecţii cu valori diferite se scriu în cuvinte separate (ia hai).


== Note ==
== Note ==
1.252 de modificări