Diferență între revizuiri ale paginii „Articol/DOOM2/1.2. Semnele ortografice”

(→‎1.2.6. Punctul: formatare)
Linia 135: Linia 135:
===  1.2.6. Punctul<ref>Este și semn de punctuație.</ref> [.] ===
===  1.2.6. Punctul<ref>Este și semn de punctuație.</ref> [.] ===


Este folosit ca semn ortografic după majoritatea abrevierilor, și anume după cele care păstrează una sau mai multe litere din partea inițială a cuvântului abreviat, nu și ultima lui literă (etc, ian., id., nr., v. pentru et caetera, ianuarie, idem, numărul, vezi), inclusiv în abrevierile de la prenume (I. pentru Ion).
Este folosit ca semn ortografic '''după majoritatea abrevierilor''', și anume după cele care păstrează una sau mai multe litere din partea '''inițială''' a cuvântului abreviat, '''nu și ultima''' lui literă (''etc.'', ''ian.'', ''id.'', ''nr.'', ''v.'' pentru ''et caetera'', ''ianuarie'', ''idem'', ''numărul'', ''vezi''), inclusiv în abrevierile de la prenume (''I.'' pentru ''Ion'').


Prin tradiție, se admit însă și excepții (dr. pentru doctor).
Prin tradiție, se admit însă și '''excepții''' (''dr.'' pentru ''doctor'').


Nu sunt urmate de punct:
Nu sunt urmate de '''punct''':
* abrevierile care păstrează finala cuvântului abreviat: cea, dl, dle, dna, d-ta pentru circa, domnul, domnule, doamna, dumneata;
* '''abrevierile''' care '''păstrează finala''' cuvântului abreviat: ''cea'', ''dl'', ''dle'', ''dna'', ''d-ta'' pentru ''circa'', ''domnul'', ''domnule'', ''doamna'', ''dumneata'';
* abrevierile numelor punctelor cardinale: L, N, V, S;
* '''abrevierile''' numelor '''punctelor cardinale''': ''E'', ''N'', ''V'', ''S'';
* simbolurile majorității unităților de măsură: cm, \gal, m, kg pentru centimetru, galon, metru, kilogram;
* simbolurile majorității '''unităților de măsură''': ''cm'', !''gal'', ''m'', ''kg'' pentru ''centimetru'', ''galon'', ''metru'', ''kilogram'';
* simbolurile unor termeni din domeniul științific și tehnic: matematică, fizică (A pentru arie, N pentru număr natural), chimie (simbolurile elementelor chimice: C, CI, Mg pentru carbon, clor, magneziu), medicină QRh).
* simbolurile unor termeni din domeniul '''științific și tehnic''': matematică, fizică (''A'' pentru ''arie'', ''N'' pentru ''număr natural''), chimie (simbolurile elementelor chimice: ''C'', ''Cl'', ''Mg'' pentru ''carbon'', ''clor'', ''magneziu''), medicină (!''Rh'').
*:Nu se scriu cu punct între litere abrevierile care conțin fragmente de cuvinte: ''TAROM'' pentru ''Transporturile Aeriene Române''.


Nu se scriu cu punct între litere abrevierile care conțin fragmente de cuvinte: TAROM pentru Transporturile Aeriene Române.
Se '''pot''' scrie '''cu sau fără punct''' între literele componente abrevierile compuse din mai multe inițiale majuscule (''A.C.T.H.''/''ACTH'', ''C.E.C.''/''CEC'', ''O.N.U.''/''ONU'', ''P.F.L.''/''PFL''); !actualmente se preferă scrierea fără puncte despărțitoare: ''SUA'', ''UNESCO''.
:Unele abrevieri (împrumutate ca atare și care au dobândit statut de cuvinte) se scriu totdeauna fără punct: ''HIV'', ''SIDA''.


Se pot scrie cu sau fără punct între literele componente abrevierile compuse din mai multe inițiale majuscule (A.C.T.H./ACTH, C.E.C./CEC, O.N.U./ONU, P.F.L./PFL); !actualmente se preferă scrierea fără puncte despărțitoare: SIDA, UNESCO.
Scopul abrevierilor fiind acela de a face economie de spațiu, după abrevieri, punctul '''nu''' este '''precedat de blanc''', iar în interiorul abrevierilor complexe '''nu''' este în general '''precedat, nici urmat''' de blanc (''a.c'', ''ș.a.'' pentru ''anul curent'', ''și alții''/''și altele'' — dar ''nr. crt.'' pentru ''numărul curent'').
 
:În unele abrevieri complexe, punctul interior este urmat de cratimă când se abreviază un compus scris cu cratimă (''lt.-maj.'' pentru ''locotenent-major'').
Unele abrevieri (împrumutate ca atare și care au dobândit statut de cuvinte) se scriu totdeauna fără punct: HIV, SIDA.
:Punctul se folosește și la notarea în cifre a datei (''01.01.2000''); semne '''echivalente''': bara, cratima.
 
Scopul abrevierilor fiind acela de a face economie de spațiu, după abrevieri, punctul nu este precedat de blanc, iar în interiorul abrevierilor complexe nu este în general precedat, nici urmat de blanc (a.c, ș.a. pentru anul curent, și alții/și altele — dar nr. crt. pentru numărul curent).
 
În unele abrevieri complexe, punctul interior este urmat de cratimă când se abreviază un compus scris cu cratimă (It.-maj. pentru locotenent-major).
 
Punctul se folosește și la notarea în cifre a datei (01.01.2000); semne echivalente: bara, cratima.


===  1.2.7. Virgula [,] ===
===  1.2.7. Virgula [,] ===
1.252 de modificări