Discuție:Articol/Diverse/Ghid de exprimare corectă

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Observații de la dl. Constantin Teodorovici pentru o expresie:

  • câine sur la vânătoare: Nu cunosc expresia, dar pare foarte transparentă. Să vă informați bine care este forma corectă a ei, am văzut pe net că apare mai ales ca a pleca câine surd la vânătoare, dar cred că merge și cum apare aici, în contexte ca din comisie face parte și Ionescu, câine surd la vânătoare = ...Ionescu, total nepotrivit, necorespunzător, nepriceput' etc. În acest caz, definiția „pe nepregătite” (locuțiune adverbială) nu ar mai corespunde deplin, trebuind adăugată și def. „nepriceput, inutil” (adjective). Dacă obțineți informații precise despre forma completă a expresiei, poate mi-o trimiteți și mie, pentru a stabili forma finală a explicației.

Acordul între un substantiv neutru și un numeral

Cred că ar fi utile precizări în privința acordului unui s.n. pl. cu un numeral de tipul douăzeci și unu / una.

Care formă este corectă? Treizeci și unu de tablouri sau șaizeci și una de puncte?

O mențiune aparte ar merita și exprimarea corectă în cazul datelor calendaristice: suntem în data / ziua de douăsprezece sau doisprezece a lunii...

--Matei GALL 17 decembrie 2011 11:37 (EET)

Mioara Avram, în Gramatica pentru toţi (1997, p. 150): „normele limbii literare prezintă unele «curiozităţi» - dacă se poate spune aşa - sau inconsecvenţe care dau loc la diferite greşeli din partea vorbitorilor deprinşi să aplice regulile unui sistem, frumos din punct de vedere teoretic, dar în situaţia în speţă inexistent în practică (...). Limba literară a ales pentru 2 şi compusele 12, 22 forma de feminin - deci două, douăsprezece, douăzeci şi două martie - , dar compusele lui unu în forma de masculin: douăzeci şi unu iunie, treizeci şi unu decembrie; această inconsecvenţă a normelor dă naştere la diferite ezitări sau încercări de uniformizare". Evident, această analiză e ignorată de unii vulgarizatori care tratează totul în termeni de eroare şi care inventează uneori false justificări şi raţionalizări, susţinînd că în doi martie ar fi vorba de o «greşeală de acord»”.
Iar DOOM2-ul îi dă dreptate.

--Radu Borza 18 decembrie 2011 03:45 (EET)