Votați Nicușor Dan pe 18 mai 2025!

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Nouă ne plac zilele banale, cele în care ne putem vedea de treabă. Dar e posibil să dispară banalul din România. Acesta este motivul pentru care facem efortul să ieșim din rutina noastră și încercăm să atragem atenția, în felul nostru, asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în țară în următoarele zile, luni, ani…

Mai întâi, ne permitem să vorbim puțin despre noi. Știm că dexonline.ro este un site util. O demonstrează cele 6 milioane de utilizatori care-l vizitează lunar. Lucrăm din plăcere la dexonline și lucrăm voluntar. Din 2001, de 24 de ani. Suntem independenți și am construit proiectul pentru că am simțit nevoia să avem (noi toți) un instrument adaptat la circumstanțele sociale și tehnice ale lumii de azi: dicționare on line. Așadar dexonline este în primul rând un demers civic. Pentru limba română și pentru toți cei care vor să o folosească corect.

Tot dintr-o pornire civică spunem acum următoarele:

Credem că trăim un moment crucial, iar consecințele alegerilor din 18 mai vor fi enorme. Considerăm că George Simion este un real pericol pentru România, un om cum nu se poate mai departe de valorile noastre: civilitate, onestitate, muncă, responsabilitate, spirit civic. Credem că ar fi catastrofal dacă George Simion ar ajunge președintele României, iar prima afectată ar fi economia. Leul deja a început să se prăbușească în anticiparea rezultatului…

Statul de drept necesită, prin definiție, separarea puterilor, care se țin sub control unele pe celelalte. Iar George Simion și-a manifestat deja disprețul față de legile și Constituția României, așa că, după economie, justiția va fi următoarea atacată, dacă nu i se va supune. Intimidarea va fi iminentă, folosind grupările violente de acoliți, după modelul legionar sau fascist. S-ar nărui astfel statul de drept, singurul sistem în care inițiativa privată se poate dezvolta pe termen lung, fără teama perpetuă a unor abuzuri care pot lovi pe oricine, oricând. Faptul că 40% dintre români nu văd o problemă în asta demonstrează starea de manipulare a unei nații care în 1989 arăta că urăște cu toată ființa ei totalitarismul.

Într-un stat de drept nu ar trebui să ne temem de ascensiunea cuiva. Mecanismele statului de drept ar trebui să regleze din timp orice abuz. Însă, din păcate, în România, statul de drept nu a avut timp să se consolideze din cauza atacurilor repetate asupra lui (minerii, Vadim Tudor, tendințele autocrate ale lui Adrian Năstase, USL & Ponta, Dragnea etc.), astfel că pur și simplu nu ne putem baza pe el! Mai ales când bâtele țin loc de argumente convingătoare, ca în asalturile recente asupra BEC și CCR efectuate de grupări coordonate de Simion și Georgescu.

Chiar și fără grozăviile pe care le-am amintit mai sus, pe Simion nu-l recomandă nimic în afară de, poate, postul de mardeiaș de galerie (deși și aici există voci care susțin că nici măcar atât n-a fost…): nu a realizat nimic pe plan personal, nu a muncit niciodată în viața lui, nu a construit nimic. A creat doar haos și a profitat de fragilitatea statului de drept.

De aceea, o spunem răspicat: pe 18 mai trebuie votat Nicușor Dan.

Știm că acest îndemn poate fi contestat. Nicușor Dan nu este de toată lumea simpatizat. Unii consideră că „toți sunt aceeași mizerie” sau „reprezintă sistemul”. Alții ar vota doar cu Făt-Frumos sau cu Superman și nu se „mânjesc” alegând pe altcineva. Dar aici este vorba despre viața reală, de care nu putem fugi. Unul dintre George Simion și Nicușor Dan ne va fi președinte cel puțin până în 2030, cu toate implicațiile care decurg piramidal de acolo, de la Cotroceni. Asta și pentru că Marcel Ciolacu și-a dat demisia ca un laș, în cel mai dificil moment al României postrevoluționare, ca să poată face loc aranjamentelor de partid. Votăm pentru Nicușor Dan cu gândul la viitor: să avem garanția că vom mai putea vota și peste 5 ani. Extrema dreaptă are prostul obicei să preia puterea și să nu mai permită mecanismelor democratice să își urmeze calea.

Pentru cei care au votat cu altcineva în primul tur (e și cazul unora dintre noi), Nicușor Dan este o soluție infinit mai bună decât George Simion. De fapt, e singura soluție acceptabilă. Nicușor Dan este primar al Bucureștiului de cinci ani, a fost reales cu o majoritate confortabilă și, chiar dacă nu este perfect — cine e? —, reprezintă garanția continuării drumului european și euroatlantic. Nu a scandat niciodată lozinci antieuropene, n-a arătat nici porniri de satrap ca Simion, nici nu spune una dimineața și contrariul seara, nu s-a arătat niciodată apropiat de regimurile despotice de la Est, a evocat tot timpul doar valorile civilizației occidentale, n-are în trecut comportamente violente sau dezgustătoare, nu a denigrat România pretinzând că e patriot (Simion taman ce a mulțumit administrației Trump că ne-au retras dreptul de a călători fără viză în SUA), nu plătește poze cu personalități ca să creadă poporul că are oameni mari drept amici.

Pentru ca răul să se întâmple e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic. Ați mai auzit asta. Iar experiența de viață a fiecăruia dintre noi ne-o poate confirma. Pentru ca răul să se întâmple nu trebuie să facem rău. E suficient să ne ținem deoparte, să rămânem pasivi, să persiflăm implicarea sau să ne găsim scuze pentru absență.

Îi înțelegem pe cei care uneori chiar nu găsesc pe cine să aleagă și-și spun că nu merită să piardă timpul cu votul. Acum nu este o astfel de situație. Cu George Simion președinte, România s-ar duce de râpă și, pe termen scurt sau mediu, fiecare dintre noi ar resimți dezastrul în plan personal.

Vă rugăm să mergeți la vot pe 18 mai și să-l votați pe Nicușor Dan.

Echipa dexonline.ro

Actualizare: Încetați să mai susțineți că interesul pentru treburile cetății este un lucru rău. Interesul pentru lumea în care trăim este un lucru nu doar bun, ci chiar vital. Este absolut normal să ne interesăm cum ne administrează țara cei cărora noi le-am îngăduit să ne-o administreze, prin votul nostru. Puteți citi detalii despre viziunea noastră asupra civismului. Comentariile care ne acuză că „facem politică”, presupunând a priori că asta ne face vinovați de ceva, vor fi șterse. Nu poți să combați un punct de vedere cât timp nu îl înțelegi.