Diferență între revizuiri ale paginii „Glife rare”

2.704 octeți adăugați ,  5 februarie 2019 17:30
fără descrierea modificării
(Pagină nouă: == Motivație == Fiecare dicționar folosește setul său de glife (simboluri). Dincolo de cele evidente: alfabetul român, punctuație, formatările dexonline (@, #, $, %), exist...)
 
 
(Nu s-au afișat 6 versiuni intermediare efectuate de același utilizator)
Linia 8: Linia 8:


Pe pagina de editare a definițiilor dorim să evidențiem glifele rar folosite, pentru ca editorii să confirme că nu sînt greșeli de tipar.
Pe pagina de editare a definițiilor dorim să evidențiem glifele rar folosite, pentru ca editorii să confirme că nu sînt greșeli de tipar.
== Mecanism ==
Fișierul <tt>lib/models/Source.php</tt> definește constanta <tt>BASE_GLYPHS</tt>, care enumeră glifele comune tuturor dicționarelor (alfabetul român, cifre, formatările dexonline, punctuație, spațiere).
Fiecare sursă are un cîmp <tt>Source.commonGlyphs</tt> care enumeră alte glife comune în acea sursă. Noțiunea de „comun” este oarecum arbitrară. [[Utilizator:Cătălin.Frâncu|Cătălin.Frâncu]] ([[Discuție Utilizator:Cătălin.Frâncu|discuție]]) a folosit valoarea 10: dacă o glifă apare de minimum 10 ori, ea poate fi considerată comună. Dacă cîmpul este vid, atunci această sursă este exclusă din analiză și definițiile din sursă nu suferă niciun fel de transformări. Cîmpul poate fi modificat prin două metode:
# cu scriptul <tt>tools/glyphStats.php</tt>;
# manual, în pagina de editare a sursei.
Fiecare definiție are un cîmp <tt>Definition.rareGlyphs</tt> care reține glifele rare (cele neincluse în <tt>Source::BASE_GLYPHS</tt> și în <tt>Source.commonGlyphs</tt>). De asemenea, editorii pot eticheta definiția cu eticheta [glife rare] ca să anunțe că definiția conține glife rare, că au confruntat definiția cu originalul și că nu este vorba despre o greșeală.
Dacă aveți privilegii de editor, atunci veți vedea glifele rare evidențiate cu roșu, pe toate paginile (exemple: {{d|milimicron}}, {{d|capricorn}}). Eticheta [glife rare] nu este publică, ci este vizibilă doar pentru editori.
Pe pagina de editare a definiției, definițiile cu glife rare pot fi salvate:
* de către un administrator, fără restricții;
* de către un editor, doar dacă adaugă eticheta [glife rare] sau doar în starea temporară.
== Exemple de folosire a scriptului <tt>tools/glyphStats.php</tt> ==
<syntaxhighlight lang="bash">
# listează pagina de ajutor
php tools/glyphStats.php
# calculează glifele comune (minimum 10 apariții) și rare pentru DEX '09 (ID = 27)
php tools/glyphStats.php -s 27 -c 10
# idem, cu informații suplimentare (lista definițiilor care conțin glife rare)
php tools/glyphStats.php -s 27 -c 10 -v
# salvează glifele comune în Source.commonGlyphs și recalculează cîmpul rareGlyphs
# și eticheta [glife rare] pentru fiecare definiție din DEX '09.
php tools/glyphStats.php -s 27 -c 10 -v -w -d
</syntaxhighlight>
[[Utilizator:Cătălin.Frâncu|Cătălin.Frâncu]] ([[Discuție Utilizator:Cătălin.Frâncu|discuție]]) recomandă rularea ultimei versiuni (deci cu scriere în baza de date) doar după ce am prelucrat o felie semnificativă dintr-un dicționar, apoi periodic pînă la finalizarea lui. Dacă rulăm scriptul prea devreme, vor tinde să existe prea multe glife rare.