Glife rare

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Motivație

Fiecare dicționar folosește setul său de glife (simboluri). Dincolo de cele evidente: alfabetul român, punctuație, formatările dexonline (@, #, $, %), există și alte glife mai rar folosite. De exemplu, în DEX 2009:

  • glifa * este folosită de 35.000 de ori (ca delimitator de sensuri);
  • glifa ç este folosită de 128 de ori (în etimologii);
  • glifele « și » sînt folosite de cîte două ori, în habotnic și în ti.

Pe pagina de editare a definițiilor dorim să evidențiem glifele rar folosite, pentru ca editorii să confirme că nu sînt greșeli de tipar.

Mecanism

Fișierul lib/models/Source.php definește constanta BASE_GLYPHS, care enumeră glifele comune tuturor dicționarelor (alfabetul român, cifre, formatările dexonline, punctuație, spațiere).

Fiecare sursă are un cîmp Source.commonGlyphs care enumeră alte glife comune în acea sursă. Noțiunea de „comun” este oarecum arbitrară. Cătălin.Frâncu (discuție) a folosit valoarea 10: dacă o glifă apare de minimum 10 ori, ea poate fi considerată comună. Dacă cîmpul este vid, atunci această sursă este exclusă din analiză și definițiile din sursă nu suferă niciun fel de transformări. Cîmpul poate fi modificat prin două metode:

  1. cu scriptul tools/glyphStats.php;
  2. manual, în pagina de editare a sursei.

Fiecare definiție are un cîmp Definition.rareGlyphs care reține glifele rare (cele neincluse în Source::BASE_GLYPHS și în Source.commonGlyphs). De asemenea, editorii pot eticheta definiția cu eticheta [glife rare] ca să anunțe că definiția conține glife rare, că au confruntat definiția cu originalul și că nu este vorba despre o greșeală.

Dacă aveți privilegii de editor, atunci veți vedea glifele rare evidențiate cu roșu, pe toate paginile (exemple: milimicron, capricorn). Eticheta [glife rare] nu este publică, ci este vizibilă doar pentru editori.

Pe pagina de editare a definiției, definițiile cu glife rare pot fi salvate:

  • de către un administrator, fără restricții;
  • de către un editor, doar dacă adaugă eticheta [glife rare] sau doar în starea temporară.

Exemple de folosire a scriptului tools/glyphStats.php

# listează pagina de ajutor
php tools/glyphStats.php

# calculează glifele comune (minimum 10 apariții) și rare pentru DEX '09 (ID = 27)
php tools/glyphStats.php -s 27 -c 10

# idem, cu informații suplimentare (lista definițiilor care conțin glife rare)
php tools/glyphStats.php -s 27 -c 10 -v

# salvează glifele comune în Source.commonGlyphs și recalculează cîmpul rareGlyphs
# și eticheta [glife rare] pentru fiecare definiție din DEX '09.
php tools/glyphStats.php -s 27 -c 10 -v -w -d

Cătălin.Frâncu (discuție) recomandă rularea ultimei versiuni (deci cu scriere în baza de date) doar după ce am prelucrat o felie semnificativă dintr-un dicționar, apoi periodic pînă la finalizarea lui. Dacă rulăm scriptul prea devreme, vor tinde să existe prea multe glife rare.