Campanii dexonline

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Propuneri de campanii

Ortografie

Reîntoarcerea la ortografia cu î și sînt

După monstruoasa impostură academică care a avut ca rezultat în 1993 schimbarea ortografiei (practic o reîntoarcere cu 60 de ani în urmă), două ediții ale DOOM (2005 și 2021) au validat-o! Trebuie începută o campanie țintită în special pe lingviști, care să convingă Academia că este nevoie de progres!

Probabil ar trebui ceva de genul ăsta: 1. Trimiterea unor scrisori către cunoscuți lingviști care să răspundă la cîteva întrebări bine țintite; 2. Agregarea răspunsurilor și conceperea unei cereri oficiale 3. Schimbarea afișării implicite la dexonline la ortografia cu î și sînt

Managementul schimbării normei

Orice modificare a normei trebuie să fie însoțită de o motivație. Sigur, nu este necesar să apară în versiunea tipărită, însă în mediul digital ea este necesară!

De văzut cum putem convinge!

DOOM-ul Academiei online

Nu a mai fost nevoie de campanie, presiunea media se pare că a funcționat. După postările succesive de pe facebook în care demonstram necesitatea existenței normei online, Institutul Iorgu Iordan a reușit să pună o versiune online! De văzut cum se vor gestiona modificările!

Sincronizarea cu programa școlară

În preambulul DOOM3 se susține că existența unui termen în DOOM nu implică validarea lui, practic se descalifică singuri din calitatea de a fi dicționar normativ, ceea ce este oarecum în contradicție cu cerințele programelor școlare.

Poate ar fi bine să milităm împotriva testelor care verifică cunoștințele pe baza unei norme vremelnice, niciodată la zi (să vedem dacă se schimbă ceva cu varianta online).

Dicționarul explicativ

Cuvintele tabu

În toate dicționare din limbile de circulație apar toate cuvintele folosite. La noi pudibonderia și falsa pudoare au făcut ca aceste cuvinte să nu apară în nici un dicționar serios (cu excepția MDA)! Trebuie militat pentru crearea dicționarelor pe baze științifice nu pe filozofie de pension de domnișoare!

O idee de campanie: „Hai să băgăm p%l@ în DEX”.

Sincronizarea cu programa școlară

Sincronizarea cu legislația

Gramatică

Sincronizarea cu programa școlară

Cacofonia

De ceva timp avem postări împotriva acestei greșeli închipuite, dar poate ar trebui sa facem ceva mai mult!

Pleonasmul

Pleonasmul este o greșeală de stil, nu ar trebui sa apară la gramatică (în special la vîrste mici). Postările probabil nu ajung, trebuie să facem întîi un sondaj printre lingviști!