Istoric

De la dexonline wiki
Sari la navigare Sari la căutare

Acest document listează câteva evenimente importante din viața Dexonline. Îl aducem la zi când ne mai amintim.

Dexonline a fost fondat de Cătălin Frâncu, de profesie sunt programator, care a primit singura lui pregătire lingvistică în școala generală.

Dexonline a apărut în august 2001. În primele sale luni, el a avut o evoluție lentă și haotică, iar fondul de cuvinte a rămas extrem de limitat (sub 40 de cuvinte). Din această cauză, primii vizitatori ai proiectului nu găseau niciun cuvânt din câte căutau, se plictiseau și plecau fără să mai revină, și în general cam toată lumea era convinsă că această idee n-o să prindă niciodată. Multe mesaje primite ne spuneau personal acest lucru în termeni care de care mai pitorești. :)

Primii care au depus un efort susținut și sistematic pentru trecerea de această fază au fost membrii Federației Române de Scrabble. Ei au demonstrat că ideea din spatele Dexonline este viabilă și că voluntari se găsesc. Odată trecut de masa critică de 2.000-3.000 cuvinte, Dexonline a câștigat popularitate. În paralel, am implementat funcții noi, cum ar fi trimiterile și expresiile regulate, și am simplificat mult sintaxa pentru introducerea de noi definiții. Cu timpul s-au adăugat noi voluntari și ritmul de învățare a crescut, depășind 1.000 cuvinte pe lună în unele luni.

Multă vreme, Dexonline a rulat pe serverul personal al lui Cătălin, pe care uneori îl reseta pentru a juca jocuri pe calculator. :) În decembrie 2002, Dexonline a primit un calculator dedicat (tot personal) și de atunci a fost activ non-stop.

În iunie 2003 am depășit 20.000 cuvinte. În paralel, am îmbunătățit mult interfața. De exemplu, în timpul introducerii unei definiții, textul formatat este afișat interactiv, fără a mai fi necesară apăsarea butonului Test.

În iulie 2003 am cumpărat reclame în paginile Google (adwords.google.com). Pentru numai $2/zi am câștigat 40 de vizitatori noi pe zi (pe lângă aproximativ 200, câți aveam anterior). Din păcate, $2/zi se însumează la $60/lună, ceea ce nu ne puteam permite pe termen lung.

Cam la două-trei zile primim definiții obscene pe care lumea speră că le vom accepta.

În septembrie 2003, Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială al Academiei Române ne-a pus la dispoziție 3.000 de definiții din DEX în format digital. La vremea respectivă, când definițiile erau culese manual, iar Dexonline avea cu totul 20.000 de definiții, cele 3.000 suplimentare au fost aur curat.

În octombrie 2003 ne-am mutat la adresa www.dexonline.ro.

În noiembrie 2003 am adăugat ghidul de exprimare corectă.

Din ianuarie 2004, oricine observă o greșeală de tipar o poate semnala printr-un simplu clic.

Pe 15 februarie 2004 am depășit 30.000 cuvinte.

În aprilie 2004 am renunțat la tastarea manuală a definițiilor și am început să folosim un OCR (software de conversie semiautomată). Așa am crescut mult ritmul de învățare.

Pe 24 aprilie 2004 am fost dați pentru prima oară la ziar! Articolul respectiv, din Jurnalul Național, a fost cel mai citit articol din ediția online a ziarului.

Pe 9 mai 2004 am atins 40.000 cuvinte.

Pe 1 august 2004 am terminat de cules DEX-ul (circa 65.000 de definiții). A fost chiar un moment deosebit, am avut sentimentul că n-am trăit degeaba, lucru reflectat și de numeroasele mesaje de felicitare venite din partea diverșilor admiratori care așteptaseră momentul.

În septembrie 2004, Siveco și Editura Litera Internațional ne-au pus la dispoziție patru dicționare noi. Cu acestea, Dexonline a sărit brusc la aproape 200.000 definiții.

În următorii doi ani, am crescut cu mai puține evenimente notabile, dar am crescut. În august 2006 aveam peste 283.000 de definiții.

În iulie 2006 am adăugat sistemul de comentarii pe marginea definițiilor (doar moderatorii pot comenta). Astfel ne-am împăcat principiul de a păstra definițiile neatinse cu nevoia evidentă de a face adnotări acolo unde există ambiguități, omisiuni și contradicții între diversele dicționare.

În septembrie 2006 am mutat serverul principal în România. Mutarea a dus la timpi mai buni de acces la site, având în vedere că majoritatea vizitatorilor noștri vin din România.

În august 2007 am completat proiectul Flexonline, care oferă forme flexionare (conjugări de verbe și declinări de substantive). Am ajuns aici prin încorporarea Listei Oficiale de Cuvinte elaborată de Federația Română de Scrabble. Matei Gall și Octavian Mocanu au întreținut și perfecționat această listă ani de zile, iar Radu Borza și Cătălin Frâncu au convertit documentul la un format utilizabil în Dexonline. Această componentă este punctul de plecare pentru multe alte îmbunătățiri pe care le avem în plan.

În septembrie 2007 am adăugat integral Marele Dicționar de Neologisme publicat de Editura Saeculum și redistribuit sub licența GPL prin amabilitatea firmei Siveco.

În martie 2010 am creat m.dexonline.ro, varianta siteului optimizată pentru dispozitivele mobile.

În aprilie 2010 am adoptat logoul Dexonline și am trecut la un design nou cu mai multă personalitate.