Diferență între revizuiri ale paginii „Ghid pentru structurare”

Sari la navigare Sari la căutare
2.311 octeți adăugați ,  2 februarie 2016 17:36
Linia 43: Linia 43:
[[File:structurare.png|300px|right|pagina de structurare a lexemului ''privitor'']]
[[File:structurare.png|300px|right|pagina de structurare a lexemului ''privitor'']]


Pagina de editare a lexemului -- în care se petrece structurarea -- are multe componente și vă poate descuraja. Să le examinăm pe rând, luând ca model un lexem în curs de structurare (''privitor'').
Pagina de editare a lexemului -- în care se petrece structurarea -- are multe componente și vă poate descuraja. Partea bună este că puteți experimenta fără să apăsați butonul „Salvează”. Atunci nimic nu se salvează pe server, deci nu puteți strica nimic. Puteți apăsa butonul „Reafișează” pentru a vedea efectul modificărilor propuse.


Există cinci ferestre:
Să examinăm componentele paginii pe rând, luând ca model un lexem în curs de structurare (''privitor'').


# '''Proprietăți:''' Indică efectivă a lexemului, descriere, silabisire, pronunție etc.
=== Fereastra „Proprietăți” ===
# '''Paradigmă:''' Arată cum se conjugă / declină acest lexem.
 
# '''Definiții:''' Arată toate definițiile pentru acest lexem.
* '''Nume:''' acesta este numele efectiv al lexemului, deci ''privitor''. Dacă accentuarea este cunoscută, este precizată aici printr-un apostrof (''privit'or'').
# '''Sensuri:''' Arată sensurile lexemului, cu subsensuri, expresii, sinonime, etimologie etc.
* '''Număr:''' un număr de ordine, numai pentru omonime. În cazul lui ''sol'', am folosi 1 pentru nota sol, 2 pentru sensul de emisar, 3 pentru moneda peruană...
# '''Editorul de sensuri:''' Când dați click pe unul dintre sensuri, îl puteți modifica aici.
* '''Descriere:''' o scurtă descriere, numai pentru omonime. În cazul lui ''sol'' am putea folosi descrierile „notă muzicală”, „emisar”, „monedă”...
* '''Structurare:''' stadiul structurării. Dumneavoastră veți alege lexeme nestructurate, le veți marca „în lucru” și veți lucra asupra lor. Apoi, le veți trece în stadiul „așteaptă moderarea”, iar un moderator le va trece în stadiul „structurare terminată”.
* '''Silabisiri:''' opțional, una sau mai multe silabisiri, dacă lexemul are silabisiri particulare.
* '''Pronunții:''' idem
* '''Variantă a lui:''' pentru lexemele care sunt variante (''ferăstrău'') ale unei forme principale (''fierăstrău''), indicăm aici forma principală.
* '''Variante:''' variantele lexemului, dacă există. ''Fierăstrău'' are variantele ''ferăstrău, ferestrău, herăstrău''.
 
=== Fereastra „Paradigmă” ===
 
Aici arătăm cum se '''flexionează''' acest lexem. Flexionarea este un termen general pentru '''conjugări''' (''eu merg, tu mergi, el merge'') și '''declinări''' (''copil, copii, copilul, copiii'').
 
* Fiecare lexem are minim un '''model de flexiune'''. Vedem că ''privitor'' are modelul ''A66 (roditor)'', adică se declină la fel ca ''roditor'': ''privitor, privitoare, privitori, privitoare''.
* Unele lexeme pot avea mai multe modele de flexiune. De exemplu, ''vis'' are un model cu pluralul în ''-e'' (''vise, visele, viselor'') și altul cu pluralul în ''-uri'' (''visuri, visurile, visurilor'').
* Puteți adăuga modele noi din linkul „adaugă un model”.
* Puteți reordona modelele trăgând de ele pe bara gri.
* Puteți șterge modelele apăsând pe simbolul '''x''' (dacă există un singur model, nu îl puteți șterge).
* Când adăugați un model nou, puteți căuta prin lista de modele unul care să se potrivească. Alternativ, puteți indica un lexem care se declină similar. Pentru privitor, acestea ar putea fi ''amăgitor'', ''ascultător'' etc.
* Modelul T1 este special, având semnificația „nu știm cum se flexionează acest lexem. Se întâmplă mai des decât ați crede!


== Ghid ==
== Ghid ==

Meniu de navigare