Diferență între revizuiri ale paginii „Flexiuni LOC”

Sari la navigare Sari la căutare
22 de octeți șterși ,  4 februarie 2014 01:41
 
Linia 56: Linia 56:
== Alte aspecte ==
== Alte aspecte ==


1. '''Accente:''' Dacă LOC oferă accente, le putem include destul de simplu în DEX online. La căutare, putem folosi un collate care să ignore accentele.
# '''Accente:''' Dacă LOC oferă accente, le putem include destul de simplu în DEX online. La căutare, putem folosi un collate care să ignore accentele.
  a. ''Accentele sunt menţionate în LOC doar în anumite cazuri. Eu zic să le eliminăm (cuvântul-titlu indică oricum accentul formei de bază) ca să nu avem ceva neunitar. Când vom avea timp, vom completa modelele de flexiune cu toate accentele (vor apărea probabil diferenţieri, modele noi). [Matei]''
#* ''Accentele sunt menţionate în LOC doar în anumite cazuri. Eu zic să le eliminăm (cuvântul-titlu indică oricum accentul formei de bază) ca să nu avem ceva neunitar. Când vom avea timp, vom completa modelele de flexiune cu toate accentele (vor apărea probabil diferenţieri, modele noi). [Matei]''
1. În LOC, participiul şi infinitivul lung al verbelor trebuie tratate ca adjectiv, respectiv substantiv feminin şi flexionate (dacă cuvântul este etichetat cu paradigma VT). Nu sunt sigur dacă va fi nevoie să facem şi noi acest lucru, deoarece dicţionarele noastre listează de obicei aceste participii şi infinitive lungi ca intrări separate. Dacă va fi nevoie, nu ştiu cum este cel mai bine să modelăm acest lucru în baza de date.
# În LOC, participiul şi infinitivul lung al verbelor trebuie tratate ca adjectiv, respectiv substantiv feminin şi flexionate (dacă cuvântul este etichetat cu paradigma VT). Nu sunt sigur dacă va fi nevoie să facem şi noi acest lucru, deoarece dicţionarele noastre listează de obicei aceste participii şi infinitive lungi ca intrări separate. Dacă va fi nevoie, nu ştiu cum este cel mai bine să modelăm acest lucru în baza de date.
  a. Aici cred că am găsit o soluţie. Dacă verbul "a bisisi" are infinitiv lung trecut în DEX online ("bisisire"), atunci flexionăm acel infinitiv lung ca substantiv şi totul este OK. Dacă nu, atunci scriptul care importă LOC va adăuga cuvântul "bisisire" asociat cu conceptul "a bisisi" şi îl va declina ca substantiv. Asta ca să nu adăugăm formele flexionare "bisisiri, bisisirii" etc. direct la verb, pentru că este nenatural. Verbul "a bisisi" este fictiv :)
#* Aici cred că am găsit o soluţie. Dacă verbul "a bisisi" are infinitiv lung trecut în DEX online ("bisisire"), atunci flexionăm acel infinitiv lung ca substantiv şi totul este OK. Dacă nu, atunci scriptul care importă LOC va adăuga cuvântul "bisisire" asociat cu conceptul "a bisisi" şi îl va declina ca substantiv. Asta ca să nu adăugăm formele flexionare "bisisiri, bisisirii" etc. direct la verb, pentru că este nenatural. Verbul "a bisisi" este fictiv :)
  a. ''Similar ar trebui procedat şi pentru participiu, în cazul în care nu apare separat în DEX online. [Matei]''
#* ''Similar ar trebui procedat şi pentru participiu, în cazul în care nu apare separat în DEX online. [Matei]''
1. În LOC, flexiunile pentru MF şi A sunt identice (respectiv, două cuvinte etichetate cu MF10 şi respectiv A10 se flexionează la fel). Schema prezentată mai sus nu poate reda acest lucru, ar trebui să avem o singură paradigmă pentru MF + A.
# În LOC, flexiunile pentru MF şi A sunt identice (respectiv, două cuvinte etichetate cu MF10 şi respectiv A10 se flexionează la fel). Schema prezentată mai sus nu poate reda acest lucru, ar trebui să avem o singură paradigmă pentru MF + A.
  a. O soluţie ar fi să stocăm, în tabela '''Flexiune''', un câmp în plus care să arate că o flexiune este identică cu alta. De exemplu, că A este identică cu MF. Cuvintele limbii române pot fi etichetate cu A123, dar codul va genera formele flexionate uitându-se la MF123. Pentru A nu vom accepta nici un model de flexionare, toate vor trebui listate la MF.
#* O soluţie ar fi să stocăm, în tabela '''Flexiune''', un câmp în plus care să arate că o flexiune este identică cu alta. De exemplu, că A este identică cu MF. Cuvintele limbii române pot fi etichetate cu A123, dar codul va genera formele flexionate uitându-se la MF123. Pentru A nu vom accepta nici un model de flexionare, toate vor trebui listate la MF.
1. Ce facem cu cuvintele din DEX online care nu sunt menţionate în LOC? Sigur, nu va fi greu să le etichetăm, dar trebuie să reflectăm cumva faptul că aceste etichete nu sunt cuprinse în LOC, pentru ca jucătorii de scrabble să poată regăsi LOC în forma sa exactă şi după încorporarea în DEX online
# Ce facem cu cuvintele din DEX online care nu sunt menţionate în LOC? Sigur, nu va fi greu să le etichetăm, dar trebuie să reflectăm cumva faptul că aceste etichete nu sunt cuprinse în LOC, pentru ca jucătorii de scrabble să poată regăsi LOC în forma sa exactă şi după încorporarea în DEX online
1. Ce facem cu cuvintele din LOC care nu au definiţii corespunzătoare în DEX online? Noi nu avem posibilitatea de a adăuga cuvinte fără definiţii (un cuvânt este asociat cu un concept, iar un concept neasociat cu nici o definiţie va declanşa un avertisment în pagina moderatorului). Putem adăuga definiţii minimale, de genul celor din Dicţionarul Ortografic.
# Ce facem cu cuvintele din LOC care nu au definiţii corespunzătoare în DEX online? Noi nu avem posibilitatea de a adăuga cuvinte fără definiţii (un cuvânt este asociat cu un concept, iar un concept neasociat cu nici o definiţie va declanşa un avertisment în pagina moderatorului). Putem adăuga definiţii minimale, de genul celor din Dicţionarul Ortografic.


== Referinţe ==
== Referinţe ==


[http://www.scrabblero.ro/reg/LOC3.htm LOC3 - Lista oficială de cuvinte la scrabble în limba română, versiunea a 3-a]
[http://www.scrabblero.ro/reg/LOC3.htm LOC3 - Lista oficială de cuvinte la scrabble în limba română, versiunea a 3-a]

Meniu de navigare