Diferență între revizuiri ale paginii „Articol/Mioara Avram/XXVII. Majusculă sau minusculă?”

Sari la navigare Sari la căutare
Linia 231: Linia 231:
De remarcat deosebirea față de formulele de politețe de sub '''2 d'''.
De remarcat deosebirea față de formulele de politețe de sub '''2 d'''.


D. Scrierea cu inițială majusculă sau minusculă este facultativă în unele situații, în care poate avea valoare stilistică.


'''a.''' Scrierea cu inițială majusculă în loc de minusculă este posibilă la orice cuvînt dacă intervine intenția de reliefare pentru sugerarea importanței acordate sau a atitudinii de reverență.


Sînt tratate în acest fel mai cu seamă:


— numele de persoane și de lucruri considerate unice de cel care scrie: părinții și bunicii, soțul/iubitul și soția/iubita, șeful ierarhic, locul de muncă, țara proprie etc. De exemplu: ''Am visat-o pe Mama'', ''M-am adresat Directorului'', ''Mă duc la Institut'', ''Și-a dat viața pentru Patrie''; procedeul e folosit mai ales în adresări directe și indirecte: ''Domnule Director'', ''Domnului Profesor''...;


— substantive comune sinonime, în contextul dat, ale unor nume proprii: ''Capitală = București'';


— substantive abstracte ca ''adevăr'', ''dreptate'', ''iubire'', ''libertate'', ''omenie'': ''în numele Libertății'';


— pronumele și adjectivele pronominale care țin locul unor substantive din categoriile precedente: de exemplu, ''Ea'' „soția sau iubita” (și ''a Ei''), îndeosebi pronumele de politețe și cele referitoare la ele în adresări oficiale: ''Mă adresez Dumneavoastră pentru a Vă informa'', ''Apelez la bunăvoința Dumneavoastră'' etc.


Deși inițiala majusculă este permisă în asemenea situații, se recomandă folosirea ei cu măsură. Abuzul de majuscule cu caracter excepțional este obositor și anulează însuși efectul expresiv urmărit.


Scrierea cu majuscule se explică uneori și prin interpretarea unor substantive drept izolări eliptice din nume proprii compuse: de exemplu, ''Institut'' < ''Institutul de Lingvistică''.


'''b.''' Scrierea cu inițială minusculă în loc de majusculă la nume proprii de persoane și de instituții este folosită uneori cu valoare peiorativă exprimînd minimalizarea și chiar detestarea. Grafiile de acest fel, cu antecedente interbelice, au constituit o modă temporară în publicistică imediat după 1989: ''ceaușescu'' pentru ''N. Ceaușescu'', ''p.c.r.'' pentru ''Partidul Comunist Român.''


D. Scrierea cu inițială majusculă sau minusculă este facultativă
Scrierea cu inițială minusculă în loc de majusculă la început de vers (chiar și la primul) este permisă dacă așa a scris poetul respectiv. Ea este o caracteristică a poeziei moderne, în opoziție cu cea tradițională.
 
în unele situații, în care poate avea valoare stilistică.
 
a. Scrierea cu inițială majusculă în loc de minusculă este posibilă la orice cuvînt dacă intervine intenția de reliefare pentru sugerarea importanței acordate sau a atitudinii de reverență.
 
Sînt tratate în acest fel mai cu seamă:
 
— numele de persoane și de lucruri considerate unice de cel care scrie: părinții și bunicii, soțul/iubitul și soția/iubita, șeful ierarhic, locul de muncă, țara proprie etc. De exemplu: ''Am visat-o pe Mama'', ''M-am adresat Directorului'', ''Mă duc la Institut'', Ș''i-a dat viața pentru Patrie''; procedeul e folosit mai ales în adresări directe și indirecte: ''Domnule Director'', ''Domnului Profesor''...;— substantive comune sinonime, în contextul dat, ale unor nume proprii: ''Capitală = București'';
 
— substantive abstracte ca ''adevăr'', ''dreptate'', ''iubire'', ''libertate'', ''omenie'': ''în numele Libert''ăț''ii'';
 
— pronumele și adjectivele pronominale care țin locul unor substantive din categoriile precedente: de exemplu, ''Ea'' „soția sau iubita” (și ''a Ei''), îndeosebi pronumele de politețe și cele referitoare la ele în adresări oficiale: ''Mă adresez Dumneavoastră pentru a Vă informa'', ''Apelez la bunăvoința Dumneavoastr''ă etc.
 
Deși inițiala majusculă este permisă în asemenea situații, se recomandă folosirea ei cu măsură. Abuzul de majuscule cu caracter excepțional este obositor și anulează însuși efectul expresiv urmărit.


'''E.''' Scrierea cu majuscule sau cu minuscule este folosită uneori în mod intenționat împotriva normelor lingvistice (ortografice), din dorința de originalitate, deci ca procedeu ținînd de arta grafică.


Scrierea cu majuscule se explică uneori și prin interpretarea unor substantive drept izolări eliptice din nume proprii compuse: de exemplu, ''Institut'' < ''Institutul'' de ''Lingvistic''ă.
'''a.''' Pe de o parte, se întîlnește scrierea cu inițială minusculă a unor nume proprii care trebuie scrise cu inițială majusculă: mai ales nume de persoane (la semnătură și pe coperta/foaia de titlu: ''eugen barbu''), titluri de publicații (revistele ''flacăra'' și ''magazin istoric'', de exemplu) și de opere literare (cu minuscule și la nume proprii din cuprinsul titlului: ''fiica dunării și-a mării''), denumiri de magazine și instituții (''editura meridiane'').




b. Scrierea cu inițială minusculă în loc de majusculă la nume proprii de persoane și de instituții este folosită uneori cu valoare peiorativă exprimînd minimalizarea și chiar detestarea. Grafiile de acest fel, cu antecedente interbelice, au constituit o modă temporară în publicistică imediat după 1989: ''ceaușescu'' pentru ''N. Ceaușescu'', ''p.c.r.'' pentru ''Partidul Comunist Român.''


Scrierea cu inițială minusculă în loc de majusculă la început de vers (chiar și la primul) este permisă dacă așa a scris poetul respectiv. Ea este o caracteristică a poeziei moderne, în opoziție cu cea tradițională.E. Scrierea cu majuscule sau cu minuscule este folosită uneori în mod intenționat împotriva normelor lingvistice (ortografice), din dorința de originalitate, deci ca procedeu ținînd de arta grafică.


a. Pe de o parte, se întîlnește scrierea cu inițială minusculă a unor nume proprii care trebuie scrise cu inițială majusculă: mai ales nume de persoane (la semnătură și pe coperta/foaia de titlu: ''eugen barbu''), titluri de publicații (revistele ''flacăra'' și ''magazin istoric'', de exemplu) și de opere literare (cu minuscule și la nume proprii din cuprinsul titlului: ''fiica dunării și-a mării''), denumiri de magazine și instituții (''editura meridiane'').


b. Pe de altă parte, se întîlnește scrierea cu inițială majusculă a unor substantive comune care trebuie scrise cu inițială minusculă: mai ales în enumerări, eventual așezate pe rînduri diferite, din reclame comerciale (''Vizitați raioanele de: Confecții'', ''Jucării și Articole de menaj ''sau'' Vindem: Uniforme școlare'', ''Costume de liceeni'').
b. Pe de altă parte, se întîlnește scrierea cu inițială majusculă a unor substantive comune care trebuie scrise cu inițială minusculă: mai ales în enumerări, eventual așezate pe rînduri diferite, din reclame comerciale (''Vizitați raioanele de: Confecții'', ''Jucării și Articole de menaj ''sau'' Vindem: Uniforme școlare'', ''Costume de liceeni'').
Lingviști
349 de modificări

Meniu de navigare